16 кукерски групи дефилираха в събота на площад Европа в град Раковски

През този уикенд в дните петък и събота се проведе 17-тия международен кукерски фестивал Кукове-Раковски 2017.

В първата вечер зрителите имаха възможност да видят  общински колективи в салона на Н.Ч.“Св.Св.Кирил и Методий“, които представиха характерния за този период от годината обичай „Прошка“и „Хамкане на халва“.

Местните колективи не участваха в конкурсната програма , а имаха задачата да открият фестивала, като припомнят съхранените български  традиции пред множеството публика.Гости от Сърбия и Италия също зарадваха и заредиха положително всички присъстващи със своята програма  в двудневния празник.

Общо 16 кукерски колективи от цялата страна се състезаваха в надпреварата по време на кукерското дефиле, което се проведе в събота на пл.“Европа“. Почти през целия ден над 100 участника, облечени  в различни маскарадни костюми ,танцуваха и гонеха злото като пресъздаваха ритуали за плодородие чрез обичаи, наричания, песни и хора.

За малки  и големи това беше една вълнуваща атракция и повод за многобройни селфита с кукери в социалната мрежа. Компететно жури внимателно наблюдаваше представянето на колективитеи след края на празника заседава около 60 минути, за да произнесе своята тежка дума, относно крайните резултати в  класирането.

Ето как изглеждаха те:

Награда за комплексно представяне получиха кукерските групи на гр.Ямбол,село Долна Секирна от община Брезник,село Тъжа- общ.Павел Баня,с.Домлян -общ.Карлово.

Отличие за най-добро сценично представяне и артистичност се присъди на групата от гр.Земен-общ.Земен.

За автентичност и предаване на традицията наградите взеха гр.Шумен,село Дъбене,село Лесново-общ.Елин Пелин,с.Каравелово общ.Карлово.

Най-добра игра ,маски и костюми бяха присъдени на следните групи:От.Паисиево-общ.Калояново,Александрово-общ.Павел баня,В.Левски,общ.Карлово,Осетеново-общ.Павел баня.

За съхранения на локалната традиция, най-доброто представяне бе дадено на Соколица-общ.Карлово,Столетово-общ.Карлово и Габра-общ.Елин Пелин.