40 години от свещеническата служба на монсеньор Георги Йовчев

На 9 май се навършиха 40 години от свещеническата служба на монсеньор Георги Йовчев. С тържествена литургия в присъствието на Н.В.Пр. епископ Христо Пройков, много свещеници и гости се отбеляза този празник в пловдивската катедрала Свети Лудвиг. Преди началото на литургията в синхрон с годината на милосърдието, всички присъстващи верни минаха през вратата на храма като предварително заедно се помолиха за опрощаване на греховете.

Проповедник по време на служба бе отец Димитър. В своето обръщение  към всички, той подчерта, че сега живеем във времето на възнесение Господне и, че в някои среди 40 години не се приема много удачно за празнуване. Също така подчерта, че това число е показателно за това как човешката дейност отстъпва място на божията благодат. „Свещеника и епископа са пастири, които чрез динамиката на своята дейност водят хората до тяхната вяра.“ По нататък отец Димитър припомни за пътя, който въпреки трудностите нашия епископ Георги е извървял до този момент. „Свещеническия живот е един роман, който пише Бог“ – бяха още част думите му  по случай юбилея. Пожеланията към Монсеньора бяха същите, каквито той заръчва на свещениците когато ги назначава в енориите а именно: „Грижи се за божия народ, за болните, за страдащите!“ По повод празника Н.В.Пр.епископ Христо Пройков се обърна към него с думите: „Щастлив съм, че на тази 40-сет годишнина от твоето свещенство мога да служа литургията заедно с теб, радвам се защото заедно вървим по един и същи път, това е нашия път и в продължение на тези 40 години служба ти си верен на своята мисия!“

За финал гостите отнесоха своите дарове към своя водач, а той от своя страна подари на всички присъстващи книжка и икона за спомен от този ден. Специален подарък с негов портрет бяха подготвили групата от енория „Пресвето Сърце Исусово“.

Ето какво сподели за своя свещенически юбилей ,след литургията Монсеньор Георги Йовчев: