Интрига или драма в сесията на Общински съвет Раковски

На пръв поглед една скучна сесия на местния парламент за месец април с преобладаващо формални решения завърши с изключително неочакван край.

Крайъгълния камък на раздора за редиците на опозицията от БСП се оказа планирания за изграждане паметник в чест на загиналите войни в първата и втората световна война. След редица зададени въпроси от общинския съветник от БСП – Петър Антонов излезе и спорното предложение, а именно – „средствата предвидени за изграждане на сцена в село Момино село да бъдат пренасочени към изграждането на споменатия паметник“. Предложението на Петър Антонов предизвика безкрайната изненада и недоумение у съпартиеца му Никола Стоянов, който е Кмет на Момино село. Видимо поради неочакваната неприятна изненада кмета Стоянов трудно успяваше да организира мислите си в цялостен отговор, но безспорно мотивира необходимостта от сцена. Още по интересно като за капак съветника от ГЕРБ -Рангел Матански с пълна сила се втурна да защитава предвидените за Момино село средства, като в един момент се наложи дори Председателя на общински съвет да налага ред, „Моля Ви колеги, все пак ние сме втория стълб на местното самоуправление и не подобава на образовани хора издигнати от обществото да го представлява да се държат като малки деца на улицата“ – бе репликата на Председателя Лесов.

В крайна сметка общинските съветници на БСП гласуваха срещу отпускането на средства за населеното място на техния съпартиец, а общинските съветници от ГЕРБ подкрепиха кмета Стоянов от БСП.

Изказването на Кмета на Общината Гуджеров бе в насока, че „този паметник е за цялата община и ако наистина го искат би следвало повече хора и фирми да се ангажират с финансова помощ за него, общината не е дала малко за този за този проект земя, средства, експерти и всякакъв вид логистична подкрепа.“

Голям интерес будят въпросите:

Защо Петър Антонов предложи да бъдат взети средства от Момино село, а не от резерва или друг източник?

Дали това е първото публично проявление на вътрешен бунт или наказателна акция в местната структура на БСП и какво остана не изказано ще оставим на вас да прецените?