Банго Васил е – ромската Нова година! Какви са ритуалите? Разказва ни Илия Русев.

Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е ромската Нова година. 

На този светъл за всички роми празник сме на гости в дома на Илия Русев. Илия живее със съпругата си и двете им деца в село Шишманци. Завършил е бакалавърска степен със специалност „Управление и администрация“ във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – град Пловдив. От три години работи в община Раковски като здравен медиатор. Ръководител е  на един от проектите на фондация „The Gypsy Project Bulgaria“ в село Шишманци. Също така е и фасилитатор по програма „РОМАКТ“, програма на Съвета на Европа и Европейската комисия.

  • Здравейте, г-н Русев, честит Васильов ден! Какво е за вас Васильовден и как ще прекарате празницика?

Благодаря от сърце! За мен Банго Васили ,а и всеки друг празник е свързан със събирането на близките ни хора! Семейството е най-важният фактор в живота на всеки. Ето защо старите хора от ромски произход биха казали, че човек може да живее без пари, но не и без семейство. В нашия живот ние променяме мястото на което живеем училището в което учим, работата която работим. Но не можем да избираме нашите собствени родители или да променим семейство в което сме родени . Така, че всеки се стреми и търси по-силна подкрепа в своето семейство и род. За хората от ромски произход семейството представлява свещена среда в която в продължение на векове е създавана, развивана и предавана от поколение на поколение ромската материална и духовна култура. По този начин дори и без писане се е запазил майчиният език, богатият фолклор, интересните празници, обичаи, ритуали и традиции, уникалните занаяти и тяхната технология, ценностната система и т.н. През вековете ромите са били ничии народ и точно техните семейства и родове са били безспорните пазители и защитници на ромската култура.

  • Разкажете ни повече за културата, традициите и обичаите свързани с празника „Банго Васил“? 

Вечерта на 13-ти срещу 14-ти Януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата и нареждат хляба и гозбите. По-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се. На сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.

  • Променил ли се е празника през годините и как се празнува днес от младите хора, представители на ромския етнос?

Празникът не се е променил, но хората се промениха, особено тези, които са извън страната и са далеч от възрастните си родителите. 

  • Разкажете ни повече за Банго Васил?

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от дявола и по този начин ги е спасил.

  • Вие сте пример за всички роми, помагате на много деца и възрастни, как намирате вдъхновение? 

Моята мечта е да помогна на хората от моята общност. Да им покажа, че могат да постигнат това за което мечтаят, да имат добра работа, добри семейства, да бъдат образовани и да бъдат достойни и равноправни граждани на България. 

 

  • Много Ви благодаря! Весело изкарване на празника! 

Аз Ви благодаря за вниманието! Бъдете здрави!