Белозем стана Монмартр

Вечер на френската култура – с изложба,  класическа музика , четене на поезия и проза , вино и смокини,  всичко това на фона на фотоизбожба,  се състоя в пловдивското село Белозем, организирана от известния галерист Ганю Ганев-Ганди.

В двора на семейната къща на Ганди се стекоха хора от Белозем и близката околност, от Пловдив и чужбина.

Ганьо Ганев -Ганди  привества гостите с малко известният факт, че Белозем освен селото на щъркелите е  и селото на цигуларите, 15 цигулари и лютиери са родени там.  Той благодари за комфорта , който местната администрация предоставя  на артистичните  му прояви . „Климата, който ни осигурява местният кмет и кмета на голямата община е важен за културния живот в Белозем.

На свой ред кмета Иван Тачев  сподели с присъстващите , че  всичко, което прави Ганди носи името на Белозем, на Раковски и на България по света. Той припомни , че  селото  е населеното място с на-много художници на глава от населението .

“ Белозем не е непознато име в Европа. През 2005 получихме приза европейско село на Белия щъркел. Всичко, с което света свърза Белозем е свързано с духовността, екологията и културата.“- добави кмета Тачев.

Домакинът Ганди представи Божидар Стрехин  освен зам.кмет отговарящ за културата в Общината   и като забележителен музикант, а в пясъчният му замък е сниман едни от клиповете на оркестъра , в който кларинетиста Стрехин  свири.“ От година на година Белозем се превръща в малък оазис и център на културно средище на художествено-творческата интелигенция . От следващата годиина проявите , които организира Ганди ще влязат официално в културния календар на Общиина Раковски .“- съобщи на културтрегерите   Божидар Стрехин.

Напълно в духа на франкофонската  проява , кметът Павел Гуджеров подари на домкина Ганьо Ганев -Ганди  кутия френски бонбони със символичното име „Благодаря“ .

“ Винаги, когато присъствам на събитие ,на  което Ганди е домакин и организатор  е свързано с голяма емоция за мен. Дори да не съм дълбоко свързан с артсредите  и непрофесионалист в сферата на изкуството , за мен  всеки път досегът до него и всяка среща с артистичното е едно прераждане, защото изкуството е храна за душата. Мога да кажа едно голямо „Мерси“ за инициативата, за ентусиазма , за емоцията от допира с крсивото. „- емоционално кратък бе градоначалникът Гуджеров.

В изложбата на открито бяха представени творби на пловдивчанката Лили Кючукова, спътница в живота на френския скулптор Ален Роа, на известния художник Тоню Цанев, живеещ в село Гранит, на Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива КараджоваДимитър Добрев, Иван генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова.

Литературно-поетичната програма откри  френският писател Даниел Грьоние , който прочете последните  няколко страници от дневника си, в които описва преживяванията  от престоя си в Белозем.  “ Най-напред  са доброто и хубавото и тогава красивото може  би ще дойде“- беше есенцията от пърформанса му.

Стиховете на Мима Иванова-Гилбо с цигулката на Мичо Димитров, поезията на Ангел Кроснев допълваха лежерната съботна вечер  по френски маниер.

Изненадата дойде в края, когато зам.кмета Божидар Стрехин взе кларинета си , а  кмета на Белозем облече народна носия и заедно с мъжката певческа група от селото внесоха балкански колорит на феста.