Бесарабските българи от Стряма празнуваха Масленица

Бесарабските българи са сред най-сплотените и активни български диаспори по света. Бесарабската общност в Стряма не прави изключение. Малкото общество наброява около 80 човека, които живеят като едно голямо семейство и споделят празниците заедно.

Масленица e празник на руските палачинки и пролетта и е аналог на българските прошки, който се отбелязва в седмицата преди Великия пост.

„Празникът е стар. С него се изпраща зимата и се посреща пролетта. Това е много весел и хубав празник, които се празнува в целия бивш Съветски съюз.“- разказва Любов Кориновска, една от организаторките и общински съветник в ОбС-Раковски.

В продължение на много векове Масленица запазила характера си на народно веселие. Традицията е насочена към това да се прогони зимата и да се пробуди природата от сън.

Блините (вид руски палачинки) са основното ястие и символ на Масленица. Традицията за приготвянето на блини в Русия идва още от времената на преклонение пред езическите богове. Именно богът на слънцето Ярило е бил молен да прогони зимата, а кръглия изпечен блин, много приличал на лятното слънце.

„Посрещаме гостите с палачинки, които са символа на Масленица, защото са като Слънцето. За тях са нужни яйца, мляко, брашно, любов и желание да се веселите. „- споделя Любов Кориновска.

По традиция, всяка стопанка има своя специална рецепта за приготвяне на блини, която се предават от поколение на поколение по женска линия. Блините се приготвят основно от пшеница, елда, овес, царевично брашно, добавяли им пшенична каша, картофи, тиква, ябълки, сливи.

В Стряма молдовските българи честват този празник за 15-та поредна година.