Безплатни прегледи за рак на гърдата в Община Раковски

Кампания за превенция на рака на гърдата започва в  Община Раковски. Безплатни профилактични мамографски изследвания ще могат да си направят жените от  населените места в общината. Изследванията ще се извършват от 11  до 17 октомври  2017 г. с мобилен кабинет.
От безплатните прегледи могат да се възползват всички жени, които не са бременни и не са кърмачки.

От Община Раковски обясниха , че идеята за този скрининг е, че ракът на гърдата заема първо място по заболеваемост от онкологични заболявания при жените.

“ Някои ме атакуват , че като кмет влагам  целият общински ресурс в асфалтирането  и благоустрояването на улиците. Асфалта е важен, но не лекува. Живота и здравето са приоритет затова с колегите решихме да направим този подарък на нежната част от населението на общината.“- аргументира кампанията кмета Павел Гуджеров.  Той добави, че за прегледите не е нужно направление и могат да се възползват всички жени, без значение от възрастта, които искат профилактика или консултация със специалист. Направленията от личните лекари обаче не стигат, а частният преглед струва около 40 лв. и понякога това е причината някои жени да отлагат или да се откажат от преглед.

Мобилнит мамограф ще бъде на 11 октомври в Шишманци пред кметството  , на 12 и 13 октомври в кв.Ген.Николаево  пред читалището и на на 16 и 17 октомври в Стряма пред сградата на кметството с работно време от 9.00 до 17.00.