Благотворителна иницитива по случай 24 май

Навръх празника 24 май по инициатива на Христина Тимонова от с.Стряма заедно с общинските съветници Рангел Матански и Петър Терзийски въоражени с тематични подаръци, като книжки, блокчета за рисуване моливи, четки и др. посетиха домовете за деца в гр.Раковски, Брезово и Зелениково. Преди да получат своите пакети, възпитаниците на социалните учреждения трябваше да отговорят на някои въпроси свързани с деня на братята Кирил и Методий, като например:Какво се чества в този ден?

Гостите успяха да чуят някои песни и стихотворения подготвени специално за  случая, свързани с българската писменост и култура, както и гласно изброяване на азбуката. Въпреки, че в съвременното ни общество властват електронните устройства, книжните подаръци успяха да зарадват и трогнат малчуганите, които си ги получиха заслужено след като се бяха подготвили усърдно за това посещение. В ЦНСТ-Брезово освен повода свързан с 24 май, имаше и друга причина за празнуване, а именно рождения ден на Тошко, който навършваше 16 години. За него и приятелите му, организаторите бяха подготвили торта с надпис ,а той с радост духна свещичките пред всички. Те от своя страна го поздравиха с песен и бурни аплодисменти. Богата музикално литературна програма свързана с този светъл ден изнесоха децата от дома в Зелениково. След официалната част, гостите имаха възможност да разговарят и общуват с тях като темата бе предимно запазването на българския дух и култура. Идеята за тази инициатива възникнала спонтанно между Христина и нейни приятели, те споделили помежду си своите планове, които включвали най-вече „насърчаване на  българското“.

После създали група в социалната мрежа за да може повече хора да се включат с различни дейности подкрепяйки тази идея, като са започнали да събират, книжки /най -вече на български автори, химикали, помагала и др. Мисията се оказала успешна и в нея се включили жители на Раковски, Стряма, Пловдив, Момино  и др. от близките населени места .Предвижда се за деня на детето също да им такива посещения, като тогава подаръците ще бъдат свързани с ативното спортуване и игри на открито.

Ето как премина и самото събитие на 24 май: