Днес е Голяма Богородица

Днес  православните християни и католиците честват големия църковен празник „Успение на Пресвета Богородица”. На днешния празник, наречен още Голяма Богородица, се отбелязва земната смърт (успение) на Христовата майка, за разлика от Малка Богородица, когато се чества рождението ѝ. На този ден приключват и Богородичните пости, хората си взимат причастие.

У нас Успение на Пресвета Богородица е най-големият летен християнски празник.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.

Света Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мария, Марийка, Мара, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.