Днес католическата църква чества празника на Света Мария Горети мъченица

Св. Мария Горети се родила през 1890 г. в бедно многодетно семейство, в селцето Кориналдо, под Анкона. На 9-годишна възраст загубила баща си, след което майката и децата трябвало да потърсят препитание в друго село – Ферере ди Конка, където наели половин къща. В другата половина живеели семейство Серенели. Мария се занимавала с домакинството, докато майка и работела на полето. Синът на съседите, 18-годишният Алесандро Серенели, непрекъснато настоявал да извършат сексуален грях, но Мария решително отхвърляла всички опити за посегателство. На 5 юли 1902 г., когато Мария била останала сама вкъщи, Алесандро се опитал да я изнасили, но 12-годишното момиче смело се съпротивлявало. Тогава в гнева си той нанесъл няколко удара с нож по тялото на Мария. С изтичаща кръв Мария била откарана в болницата, където починала на следващия ден – 6 юли 1902 г. Преди смъртта си тя простила на своя убиец и казала, че би искала да го види в небесата. Алесандро Серенели бил арестуван и осъден на 30 години затвор. Там той се разкаял за престъплението си, а когато излежал присъдата и бил пуснат, посетил майката на Мария и помолил за прошка. Впоследствие живял в капуцински манастир и изпълнявал службата на градинар. Починал през 1970 г.
На 24 юни 1950 г. Папа Пий XII канонизирал Мария Горети като мъченица за чистотата и милосърдието. На тържествената церемония в Рим се стекли над половин милион вярващи. Присъствали и майката и братът на Мария Горети, както и разкаялият се неин убиец Алесандро Серенели.
Св. Мария Горети е първата мъченица, на чиято канонизация присъства нейният убиец. Тя е и първата от живелите през ХХ в. светци, канонизирани от Католическата Църква.
Св. Мария Горети е небесна покровителка на девствениците, младите хора и жертвите на изнасилване.
В иконографията светата девица-мъченица е изобразяване в селска или бяла рокля, с букет лилии в ръцете, символизиращи чистотата и милосърдието.
 
МОЛИТВА
Боже, Ти, Който си дарител на невинността и ревнител на целомъдрието,
Който даде на Твоята Мария благодатта на мъченичеството в млада възраст,
молим Те, дай и на нас, по нейното застъпничество, постоянство в следване на Твоите заповеди,
както и същата онази твърдост на девицата, която увенча с короната на славата.
Чрез нашия Господ Исус Христос, Твоя Син, Който е Бог и с Тебе живее и царува в единство със Светия Дух през всички векове на вековете. Амин.