Добрият пример: Татяна Земярска дари перуники за радост на жителите и гостите на град Раковски

Днес, 26 април, 2024 г. госпожа Татяна Земярска дари десетки перуники, които служителите на ОПБП засадиха в зелените площи на булевард „Г.С.Раковски“.

За проявената щедрост от страна на Татяна Земярска, председателят на общинския съвет Мария Гиева връчи специалното отличие „Добрият пример“.

Татяна Земярска е колекционер на цветя, растения и носят радост и спокойствие. Участва във различни групи в социалните мрежи, където с други запалени по градинарството хора разменят цветя и идеи. С радост тя прие връчената ѝ грамота и сподели, че се надява цветята даа се пазят и да носят радост на виждащите ги.

„Благодаря на госпожа Земярска за проявената ѝ щедрост. Прекрасно е, че общината ни става все по цветна, всяко засадено растение било то цвете или дърво носи красота. Преди дни засадихме дървета в с. Белозем, служители на фирма “Ханон Системс“ също засадиха дървета в зелените площи на булеварда, всичко това няма как да не носи радост. Присъединявам се към призива на г-жа Земярска нека пазим растенията.“ Бяха думите на председателя на общинския съвет.  

Перуниката представлява многогодишно тревисто растение от семейство Перуникови. Наричано е и ирис. Перуниката има голи и прави стъбла, достигащи до 1 метър. Листата са мечовидни и едри, а приосновните са с влагалища, наредени в два реда и разположени в една плоскост.

Стъблените листа са линейни или продълговато линейни. Цветовете на перуниката могат да бъдат сини, жълти, бели или виолетови. Перуниката е едно от най-красивите растения, засадени в градина или ваза. Перуниката цъфти през май-юни. У нас перуниката е внесена от Средиземноморието.