Допълнителни мерки за овладяване разпространението на хепатит А в община Раковски

Допълнителни мерки за справяне с разпространението на хепатит А бяха набелязани на спешна среща между 100-ина родители и представители на РЗИ, РУО, Областна дирекция по безопастност на храните, общопрактикуващи лекари и ръководството на община Раковски.
89 са от септември досега регистрираните с хепатит А в общината, като най-много са случаите от гр.Раковски и с.Чалъкови, обясни д-р Татяна Учурджиева от РЗИ.

Кметът Павел Гуджеров призова за по-голяма лична хигиена у всяко семейство и заяви , че ще продължават всяка седмица да дезинфектират съдовете за смет с акцент в ромската махала, както и да разчистват нерегламентираните сметища. Прави се завишена дезинфекция в училища и детски градини.

„Осигурили сме достатъчен брой контейнери за смет, осигурили сме дезинфекция на съдовете за събиране на отпадъци. Освен всичко друго сме пръскали в ромската махала на квартал „Генерал Николаево“ с препарати на хлорна основа по улиците. Стараем се да се почистват нерегламентираните сметища, които изникват.“
Общината на собствена глава е предприела действия по дезинфекция на ромската махала. „Ние, обаче не можем да влезем в домовете на хората“, обясни кметът Гуджеров.

Той заяви, че общината ще осигури необходимите препарати безвъзмездно на всички, които не могат да си позволят да ги купят, за да дезинфектират жилищата си.  През следващата седмица общината ще направи специална среща и с хората от ромската махала, на която да бъде разяснено как се предава болестта и как да се пазят от нея.

На сайта на общината е публикуван материал за превантивните мерки, разпространява се и специална брошура с указания как да се предпазят хората от разпространение на болестта.

“ Още през октомври съвместно с РЗИ сме взели съгласувани мерки за превенция на заболеваемостта. Сред тях са осигуряване на дезинфектанти, проконтролиране на ситуацията както в домовете на заболелите, така и в обществените места, до които имат досег. В училищата е въведен строг хигиенен режим. Отправени са предписания към учениците за стриктно спазване на личната хигиена.Медицинските лица, работещи в училищата и общопрактикуващите лекари са предупредени да следят стриктно за симптоми на хепатит сред пациентите си. Проблема с разрастването на болестта е всеобщ и засяга всички ни.“ -коментира ресорният зам.кмет на общината Татяна Бакова.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров напомни, че местната власт има право да прекъсне учебния процес само за 3 дни. Той увери, че общината е взела всички мерки, предписани от здравната инспекция.