Европейски учители правят сапуни в Работилницата на Каритас

Учителите от Кипър, Испания, Хърватия и Словения, които са на посещение в ОУ „Христо Смирненски” по програма „Еразъм +” посетиха социалното предприятие „Работилница на Каритас“ . Чуждестранните гости останаха впечатлени от организацията по производството на сапуни и свещи, както и от отношението на директора Венцислав Чавдаров. Той им разказа за същността на работилницата и обясни как се изработват ръчни сапуни и свещи по метода „разтопи и излей“.

Гостите бяха очаровани от това , че „Каритас“ е осигурил възможност за работа на хора от уязвими групи в неравностойно положение – хора с увреждания, дългосрочно безработни и др. Учителите дори взеха участието в трудовите дейности, като видимо изпитваха удоволствие от работата.

Трудът ни избавя от трите най-големи злини: скуката, порока и бедността”- заяви Венцислав Чавдаров, а служителите на „Каритас Витания“ добавиха, че искат един ден да запишат в историята на социалното предприятие „трудът възвърна достойнството, самочувствието и уважението на всеки един работещ в работилницата на „Каритас“.

Учителите , придружавани от Деяна Пейкова си тръгнаха доволни , като не пропуснаха да си купят сапуни и свещи за спомен от „Работилницата на Каритас“.