Фестивал на Белия щъркел село Белзем

Пълен на събития е месец май за община Раковски. На 15 май в неделя се проведе за 11 пореден път „Фестивала на белия щъркел“ в с.Белозем. В присъствието на многобройна публика, официални гости сред които бяха общинския кмет Гуджеров, председателя на ОБС-Раковски Георги Лесов, зам.кметове, кмета на село Белозем – Иван Тачев, солидно присъствие на общински съветници и специалния гост на събитието Ренета Георгиева – изпълнителен директор на ПУДООС. В своето приветствие Кмета Гуджеров не пропусна да отправи благодарности към Ренета Георгиева и ПУДООС, като цяло не само за финансовата помощ за осъществяването на фестивала, а най-вече за личното отношение и засвидетелстваното уважение с личното присъствие на г-жа Георгиева на фестивала. След като отец Петър благослови това начинание се даде старт на  богата музикална програма ,в която участие взеха деца от различните детски и учебни заведения,самодейци ,групи по народни и други танци. Над 3 часа многобройната публика се наслаждаваше на подготвените с много любов сценични изяви на всички участници. Времето се задържа слънчево и това допринесе за успешното приключване на това събитие. Освен поглед към културната програма от сцената, всички гости, които желаят можеха да посетят щандове за ръчно изработени сувенири, да опитат продукти от местни производители, както и да научат как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки.

В допълнение към афиша на мероприятието бяха заложени още дейности като:

Наблюдение на колонията от щъркели, експозиция на европейски села на белия щъркел, изложба на художници от Белозем, етнографска сбирка, фотолов, снимка с щъркеловото семейство, изложение на местни продукти и кулинарни изкушения, футболен мач на ветерани от Белозем и „Зелени Балкани“ и разходка с екологичен транспорт.

Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този край като  се провежда под патронажа на Министерстъра на околната среда и водите.