ФЕСТИВАЛ НА СЕЛСКАТА КУХНЯ

На 5.09.2016 в гр.Раковски, кв.Ген.Николаево се проведе 3-то поредно издание на фестивала на селската кухня.

Самодейни групи от региона бяха подготвили изложбени маси с традиционни местни ястия и напитки, като пити, баници сладкиши, ястия с месо и други, които гостите можеха да дегустират. Например Тошо Лесов от певческа група“Веселие“приготви пред публиката така старинното и малко позабравено ястие-качамак.

Самодейки от Н.Ч.“Кирил и Методий“правиха пиде и лютеница на жив огън, а кулинарният майстор Ангел Ангелов заедно със своите помощници забъркаха специалитет с месо и зеленчуци в атрактивния си юнашки тиган на центъра по време на фестивала.

Изложбени и фирмени щандове с хранителни продукти също не липсваха, както и сувенирни стоки, като ръчно изработени плетива и предмети с фолклорен елемент.
На сцената с богата музикална програма се представиха самодейни групи от Пловдивска област, а след това за доброто настроение на гостите се погрижи орк.“Млади тракийци“ с ръководител-Божидар Стрехин и солистки-народните певици-Ваня Вълкова и Лилия Станчева.
Повечето от продуктите и порциите на фестивала се продаваха на символична цена с цел благотворителност. Събраните средства ще послужат в помощ на дома от семеен тип-ЦНСТ/Раковски. Заместник-кметът Божидар Стрехин съобщи, че към тази благородна кауза се присъединява и оркестърът като дарява сума  в размер на 200 лв, които тези дни Ваня Вълкова лично ще занесе в социалното заведение, като едновременно с това ще направи посещение на  малчуганите от дома.
В заключение за фестивала на селската кухня може да се каже, че в края на лятото, всички гости можеха да се къпят в море от кулинарни специалитети и да отпиват цветния коктейл на българската народна музика.