Герб на Петър Парчевич дари Раковски на своите побратими от Чипровци

Картина с герба на Петър Парчевич от името на кмета Павел Гуджеров и екипа му получи кмета на Чипровци Пламен Петков.  Платното е дело на художника от Раковски Минчо Деливански и е подарък по случай 330 години от Чипровското въстание и 50 години от обявяването на Чипровци за град. Зам.кмета Божидар Стрехин и дългогодишния енорийски свещеник на „Пресвето сърце исусово“ отец Димитър  бяха  специални  гости на тържествата по повод  двойния празник на побратимения Чипровци.

С възстановка на сцени от Чипровското въстание от 1688 година в Чипровци започнаха честванията по повод 330-годишнината от въстанието. На хълма край историческия музей в Чипровци, при останките на някогашния православен храм и католическа катедрала група за исторически възстановки от Хисаря пресъздаде бойните действия по време на въстанието.

Преди това до останките на Гушовския манастир в Стара планина се събраха множество хора, които празнуваха с музика и танци, а католически  свещеници отслужиха литургия пред  останките на католическата катедрала „Санта Мария“.

Празничната програма ще продължи на  централния площад в Чипровци с  концерт на ансамбъл „Българче“ от град Винга в Румъния, където след потушаването на въстанието от 1688 година се преселват голяма част от хората от Чипровци. Днес, 330 години след въстанието, наследниците на някогашните чипровчани, макар и в друга страна, все още пазят своето българско самосъзнание, език и обичаи на някогашните чипровчани и имат свой ансамбъл за български фолклор. В концерта ще се включат и български изпълнители – Христо Косачки, Ива и Велислава Костадинови, както и местни певци и танцьори.
Кулминацията на честванията ще бъде на 8 септември. От 11 часа на тържествена сесия на общинския съвет ще бъдат изнесени научни доклади за ролята и мястото на Чипровското въстание от 1688 година в българската история. Вечерната програма ще започне от 18 часа на площада в Чипровци с изпълнения на Гвардейския духов оркестър от София, а след това ще продължи с концерт на Държавен танцов ансамбъл „Пирин“ от Благоевград. Очаква се вечерната проверка ще бъде приета от председателя на народното събрание Цвета Караянчева.