Група от Раковски посети епархийно светилище на Дева Мария в Плевен

В месеца посветен на Дева Мария-май сборна група от всички енории на гр.Раковски отпътува в съботния ден, към  Плевен за да присъства на тържествената литургия в католическата църква на града, която беше обявена за национално епархийно светилище. Събитието бе изключително вълнуващо за всички духовници, гости и домакини.

Монсеньор Петко Христов -Епископ на Никополската епархия обяви храма „Св.Дева Мария от Фатима“ за епархийно светилище. Вечерта преди събитието  в храма бе изнесен тържествен концерт в чест на Дева Мария, в изпълнение на Плевенската филхармония и Общинския хор Гена Димитрова – Messa di Gloria на Джакомо Пучини.

Началото на празника започна с тържествено шествие до църквата, преминавайки през вратата на божието милосърдие. Почти в началото на тържествената литургия, Епископ Петко Христов публично обяви своя Декрет, с който храма в Плевен става епархийно светилище на Дева Мария от Фатима.

Архиепископ Пиеро Марини президент на папския комитет за международните евхаристични конгреси предстоятелствуваше светата литургия в съслужие с Епископът на Никополската епархия монс.Петко Христов, Епископ Георги Йовчев, Апостолическия Екзарх Христо Пройков, монс.Дуарте да Куня, отец Ярослав Барткиевич – енорийски свещеник на храма в Плевен и отците францискани конвенцтуалци, духовници от епархиите.

Отец Ярослав енориийски свещеник на католическата църква в Плевен обясни значението на този храм за хората така: „Какво означава, че храмът е обявен за Светилище? Това означава, че Бог е избрал това място и тук,  чрез застъпничеството на Дева Мария от Фатима иска да подари на човека специална благодат, за която моли поклонникът“. Вчера Архиепископ Пиеро Марини бе гост и проповедник на неделната литургия Църквата „Пресвето Сърце Исусово“ в гр.Раковски.

Ето и кадри от събитието: