Иван Йовчев: Младен Шишков и Павел Гуджеров застанаха зад нас надпартийно и безпристрастно, защитавайки интересите на местния бизнес

Иван Йовчев е съпредседател на Асоциацията на водоплаващите птици в България и производител на патици със собствена ферма в Раковски. В страната има 260 ферми за патици, като по-голямата част от тях са на територията на община Раковски. Отглеждането на патици е основен поминък на голяма част от населението в региона. Много често и събранията на бранша се провеждат именно в Раковски.
Иван Йовчев отдели време да разкаже накратко за предизвикателствата на бизнеса с патици през годините и същевременно да благодари на тези, които не са останали глухи за проблемите му. Според Йовчев, когато получиш разбиране и подкрепа, редно е и да имаш честта да кажеш“благодаря“.
„Първата среща изобщо със земеделски министър беше когато ГЕРБ пое управлението на държавата. Тя беше комбинирана с тютюнопроизводители и „паткари“ в Първомай с министър Мирослав Найденов. Последва втора среща с него, на която му представих справки на база миналогодишни отчети за изразходвани фуражи и поискахме да ни се предоставят такива от държавните складове заради високия скок в цените на зърното с 30-40%. Още 2008 година сме писали писма до тогавашния премиер Сергей Станишев-без резултат. Това са факти, които могат да бъдат проверени.“-разказва Иван Йовчев. Той е категоричен, че без държавната помощ под формата на субсидии от 2012 година до сега неговата фирма нямаше да съществува или ако съществуваше нямаше да има 40 работника, а трима -той, съпругата му и още един човек.
Международната организация „ФоаГра“, която защитава интересите на производителите на гъши дроб от няколко европейски държави, организира поредица от срещи с представители на Европейския Парламент. Испанските производители изпращат при испанския евродепутат, унгарските съответно при техния евродепутат и т.н. Срещите на българската асоциация са насрочени с Ева Майдел, Владимир Уручев и Емил Радев. “ Никой от българските евродепутати не ни обърна внимание, когато отидохме в Брюксел за първи път преди „ФоаГра“ да застане зад всички страни в Европа производители на гъши дроб. Бареков беше винаги зает, Станишев от БСП изобщо не ни прие, за Джамбазки от ВМРО пък не представлявахме интерес. Само евродепутатите на ГЕРБ ни приеха и изслушаха проблемите ни” – споделя Йовчев.
Съпредседателят на Асоциацията на водоплаващите птици в България и производител на патици Иван Йовчев не веднъж е изказвал огромната си благодарност към кмета Павел Гуджеров и народният представител Младен Шишков за оказваната постоянна подкрепа и съдействие относно проблемите в бизнеса с патици. Двамата винаги са били солидарни с исканията на птицевъдите и са подкрепяли протестите им пред отговорните институции когато това се е налагало.
„Младен и Павел застанаха зад нас като свършиха работата си над партийно и безпристрастно, защитавайки интересите на местния бизнес. Няма случай, в който да съм звъннал на кмета и той да не ми вдигне или да ми върне обаждане, да ме изслуша и да се опита да съдейства.“-откровен бе Йовчев.