ИЗЛОЖБА НА ГОБЛЕНИ И РЪКОДЕЛИЯ В РАКОВСКИ

На деветнадесетия ден на майските културни дни на територията на Община Раковски, в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. Генерал Николаево на град Раковски, г – жа Гинка Власова и г – жа Иванка Пачова представиха своите ръчно изработени изделия – гоблени и ръкоделия.

Изложбата започна в 19:30 часа, а присъстващите гости имаха възможността да се насладят на ръчно изработените произведения от двете дами, които бяха изключително многобройни и колоритни. На витрината присъстваха картички, книгоразделители, кутийки за подаръци и бижута, престилки за обличане на стъклени бутилки и гоблени с различни размери и тематика – образи на хора и животни, пейзажи, цветя и икони, като изключително силно впечатление с размерите си (136 см. Х 50 см.) направи бродираната картина изобразяваща Тайната вечеря изработена от г – жа Пачова.

Материалите за този гоблен тя получила като подарък от своя мъж, приела го за предизвикателство и след година и половина картината изобразяваща дванадесетте апостола и Исус била завършена.

И двете домакинки споделиха, че тръпката и удоволствието от това да видиш крайния си продукт след десетки часове удоволствие прекарани с игла и конец в ръка са огромни, и когато и когато човек започне да бродира, той забравя за всичко останало, което го заобикаля. Чувства само и единствено наслада след всеки следващ бод с иглата върху парчето плат.

За тях всяка една бродирана картина е любима и със сантиментална стойност, защото при създаването и са вложени преди всичко любов, настроение и чувство.

Както на г – жа Власова, така и за г – жа Пачова бродирането на гоблени ще си остане едно изключително приятно хоби.