Какво се случи през 2023 година в община Раковски

Зима е, отминала година. Време е за равносметка.

В този материал ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и значимо, което се случи в община Раковски през 2023 година. За улеснение на уважаемите читатели представяме информацията си в следните сфери:

  • ИНФРАСТРУКТУРА

В тълковния речник думата „инфраструктура“ е обяснена като необходими съоръжения, които обслужват непряко икономиката и живота (например: пътища, канализация, паркове и др.)

2023 година определено може да бъде причислена като поредната успешна в сферата на инфраструктурата, ето защо:

Поради благоприятните метеорологични условия още към края на месец февруари ОПБП, започна ударно асфалтиране на уличната мрежа. Стартираха с улиците „Антим I” и ул. „Лермонтов“.

Поликлиниката в кв.  Секирово бе изцяло с променен облик: бетонирани паркинги, асфалтирана алея, парково осветление, оформиха се тревни площи.

В началото на март месец се започна подготовка за изграждане на ударопоглъщаща настилка на стрийт фитнеса и  подготовка по изграждане на фундаменти за детски съоръжения в парковете.  

С чисто нов облик се сдобиха улиците: „Елба“, „Георги Мичев“, „Руен“,  „Люлин“,  „Момчил“,  „Тодор Каблешков“, „Стоян Заимов“, „Лом“, „Цар Крум“, „Владая“, „Тутракан“, „Добрич“, „Бургас“, „Янко Забунов“, „Отец Паисий“.

ОПБП се възползваше от благоприятното време и работеше неуморно започна изграждането улица „Чудомир“ и улица „Позитано“.

Междувременно стартира и вторият етап от строителството на канализационната мрежа в село Белозем на стойност 4 319 744,65 лв. с ДДС, от които финансиране по ПУДООС : 4 243 962,95 лв. с ДДС, Финансиране от Община Раковски: 75 781,70 лв. с ДДС.

Жителите на село Шишманци също имаха повод за радост.  Осъществи се дългоочаквания ремонт на ул.Автоево,  заедно с това ремонтирани бяха улиците „Капитан Петко воевода“ , „Иван Вазов“ , „Тодор Каблешков“ , „Георги Бенковски“. Проектът за ремонт на улиците се осъществи с финансовата подкрепа на Атанас Търев.

Община Раковски спечели проект и подписа договор за цялостен ремонт на пътя с.Белозем – с.Чалъкови и част от пътя гр.Раковски – с. Отец Кирилово. Проектът е на стойност 2 932 307лв.

Нов облик получи и булевард „Георги Сава Раковски“. Цялото продължение на булеварда от ОУ „Христо Ботев“ – кв. Секирово до кръстовището с ул. „Москва“ – кв. Генерал Николаево е вече с нов и доста приятен за всички граждани облик.

Улица „Никола Вапцаров“ също дочака така нужния ѝ ремонт. Важно е да се отбележи, че необходимият за ремонта асфалт беше дарен от фирма „Надежда Ви Строй“ ЕООД.

Партньорството на общината със Стопанска академия „Д. А. Цанов“ – Свищов, отново даде плодове. След като миналата година от академията успяха да обучат гимназистите в двете ни гимназии как се пишат проекти, тази година фокусът беше изместен върху читалищата. Таз годишното жури определи за победители читалищата в Белозем, Шишманци и Раковски. Проектите, които ще бъдат финансирани там са на стойност 4 000 лв. във всяко от читалищата. Читалището в Белозем ще се сдобие с ново осветление, това в Шишманци ще подобри състоянието на библиотеката си, а в Раковски се организира първия театрален фестивал.

Безспорно една от най-интересните придобивки за 2023 г. за общината ще останат макети на 7-те чудеса на света. Експозицията поместена в „Приказната гора“ се радва на интереса на гражданите и гостите на града.  

„Приказната гора“ постепенно се превърна в туристическа атракция. Местния творец Георги Плачков пресъздаде една от най-популярните приказки „Дядо вади ряпа“. Отново Плачков пресъздаде и първите представители на Уолт Дисни от любимата анимация на децата „Замръзналото кралство“: Красивата принцеса Елза и дружелюбният снежен човек Олаф, също носят усмивки на малки и големи.  

  • КУЛТУРА

Култура (на латинскиcultura, идващо от colo, colere и означаващо възпитание, образование, развитие, приспособяване).

И тази година културният календар на община Раковски беше изпълнен с много интересни и разнообразни по смисъл събития. Традициите се спазиха.

Културният календар в община Раковски стартира с организирането на „Бабинден“ – ден на родилната помощ, събитието се проведе на 21 януари. 

С празничен концерт, базар на местни производители, експозиция от снимки с побратимени на град Раковски градове, експозиция от картини на местни художници от град Раковски на 3 февруари град Раковски отбеляза своята 57 годишнина от обявяването му за град.

На 12 февруари се проведе традиционната „Винария“, оркестър „Тракийско настроение“ се погрижи за доброто настроение на присъстващите. 

На 17 февруари се проведе фестивалът на кукерските и маскарадни игри „Кукове“. Грандиозното събитие e второ по мащаби след това в град Перник. Гражданите и гостите на града се насладиха на много български и международни кукерски състави с кой от кой по-шарени, интересни и екзотични костюми.

За Свети Валентин, известен още като деня на любовта площадите бяха тематично украсени, пейките бяха със специална украса в чест на всички влюбени. Стотици си направиха снимки.

Тематична украса имаше и за типично българския празник „Баба Марта“.

Изключително емоционален и в същото време на високо професионално ниво беше великденския концерт на НЧ „Св.Св.Кирил и Методий“ – Раковски. За дългогодишните им усилия със специалната награда на Кмета на Община Раковски за принос към културата бяха отличени Катя Башева и Велизар Василев. За Възкресението на нашия спасител площадите също бяха грейнали в тематична украса.

Голям празник се организира за първи юни – деня на детето. За децата имаше много видове забавления – рисуване, щафетни игри, имаше и професионални аниматори. За поредна година най-малките граждани от всички детски градини бяха зарадвани с подаръци.

През месец юли започна второто издание на „Лятно кино“. Във всички населени места гражданите гледаха следните филми под звездите: „В сърцето на машината“, „Доза щастие“, „Майка“, „Януари“, „Чалга“, „Изкуството да падаш“ и „Бягство“.

Едно от любимите събития за гражданите е традицонния Бирфест, тази година се състоя на 18 и 19 август – самодейна програма, оркестър „Канарите“, местните таланти Стелла Зенкова, Виктория Каменчева, Йосиф Налбански, Kango Jumps с PostalovTeam, Криско, Мария Илиева, DJ Nasko, бяха в основата на доброто настроение, което беше подплатено с вкусна храна и студена бира. Съборите във всички села от община Раковски също се превърнаха в истински зрелища с много веселия, музика и танци, вкусна храна и приятелски срещи. На 26 август и на 2 септември  в централния парк се проведе детска дискотека за деца от 1-ви до 7-ми клас.  

 

За пръв път гражданите и гостите на община Раковски се насладиха на „Ден на модата, изкуството и занаятите“, събитието се състоя на 30 септември. Дизайнери, фризьори, гримьори, маникюристи, козметици, татуисти, декоратори, занаятчии, художници и фотографи от територията на Община Раковски демонстрираха своите умения, а събитието се радваше на голям интерес. Един от организаторите – идеолози на събитието беше световно известният моден дизайнер Иван Донев, с модни дефилета завърши програмата на събитието.

На 21 октомври в Раковски се проведе първия театрален фестивал „Магията на живата сцена“, като дойдоха театрални трупи от градовете: Разград, Габрово, Пазарджик, Хисаря, Сливен, Асеновград и Чепеларе.

На 31 октомври в приказната гора община Раковски организира карнавал. Стотици деца облечени в костюми – цветни и атрактивни бяха силно развълнувани и много щастливи от събитието.

На 11 ноември в село Шишманци се проведе се проведе националния конкурс „С музиката на Никола Ганчев“.

IX Международен фолклорен фестивал „Слав Бойкин“ беше уникален спектакъл. Празникът стана двоен, защото почетният консул на България в Румъния, народен представител и скъп приятел Георги Наков отличи Община Раковски с почетния знак на организацията на банатските българи в Румъния. Фестивалът се проведе на 18 и 19 ноември.

За поредна година гражданите на общината се радваха на интересни театрални спектакли с най-популярните в страната ни артисти, както и на представления изнесени от самодейните ни актьори.

Неусетно дойде декември, а декември е Коледа. Отново пристигнаха Дядо Коледа и Снежанка, коледната украса беше на най-високото си ниво от всички години преди това. По традиция годината завърши с магически коледен концерт „ОЙ КОЛЕДО, МОЙ КОЛЕДО“.

  • СПОРТ

През 2023 година Община Раковски продължи силното си възходящото развитие по отношение на развитието на спорта.

На 23 февруари Клуб по борба – Раковски отвори врати.

Нa 11 март Община Раковски организира турнир по белот.

На 10 април стартира регионален футболен турнир за деца родени през 2014 година, а на 11 април се проведе и регионален футболен турнир за деца родени през 2011 и 2013 година. Родените през 2011 година родни таланти завоюваха първото място.

На 12 април стартира международния детски футболен турнир „Франц Коков“. Първото място завоюваха малките футболисти на АФА Истанбул – Република Турция в много оспорван финал срещу Локомотив – град Пловдив решен след изпълнение на дузпи. С третото място се поздравиха отборът на Цървена Звезда 2 – Република Сърбия, които успяха да се наложат над ФК Юнайтед – град Пловдив. В спора за петото място победител излезе отборът на ПФК „Марица“ – град Пловдив, надигравайки момчетата на ФК Киселяк – Република Босна и Херцеговина. Домакините на турнира ФК Секирово – град Раковски останаха на осмо място, отстъпвайки на техните връстници от ФК Гроздановски – Република СевернаМакедония.

На 8 април се проведе национален турнир по авиомоделизъм, турнирът за втора поредна година се проведе на територията на община Раковски.

Александър Гендов стана шампион в категорията до 10 години на турнира по тенис на корт „Kinder+“ за 2023 г., който се проведе в Свиленград.

На 18 май по покана на Спортно училище „Васил Левски“ град Пловдив ръководството на община Раковски проведе среща с възпитаниците на училището от община Раковски. Чуха се много похвали за нашите ученици, разказа се и за техните успехи.

Месец юни беше много благоприятен за спорът в община Раковски, защото Царицата на спортовете Лека атлетика вече можеше да се практикува и в община Раковски. Светла Цонова и Никол Дулева от СКЛА Ботев Пловдив поеха задачата да създадат клуб по лека атлетика, който провежда тренировки два пъти в седмицата.  Първото състезание на клуба по лека атлетика се проведе на 8 октомври и се радваше на сериозен интерес.

Един от най-големите успехи в сферата спорта е за ФК „СЕКИРОВО“, които станаха шампиони в „А“ Областна Група Пловдив и успяха да се класират за трети път в историята си във „В“ Югоизточна група като на изиграните баражи успяха да победят отборите на ФК „Любимец“ и ФК „Арда II”- град Кърджали.

На 17 май в община Раковски се отбеляза международния ден на спорта. Ученици от всички училища на територията на община Раковски премериха сили в различните видове спорт.

За любителите на колоезденето на 10 юни се проведе велообиколка  из територията на община Раковски. На 10 и 11 юни се проведе 15-тият спортен празник в община Раковски. Стотици граждани се включиха и премериха сили в любимите си спортове.

На 21 юни големите успехи дойдоха и в бокса. Под ръководството на треньора Николай Пашкулов, Петър Тотов стана шампион на България на турнира проведен в град Плевен.  

В началото на септември се проведе невероятното бескетболно зрелище на „Grips Arena“. Участие взеха отборите на Раковски, Mad Greeks,  Димитровград, Рогош, имаше конкурси по стрелба за три точки и по забивки.

Междувременно стадионът на ФК „Вихър“ – с. Белозем, последва стадионите „Петър Парчевич“ и „Г.С.Раковски“ и също се сдоби с осветление.

Сериозни инвестиции бяха направени и на любимите за много спортуващи площадки за стрийт фитнес.

Раковски е община дала на България спортисти като Петър Лесов, Гинка Загорчева, Петър Атанасов, Валери Домовчийски, Иван Йорданов,  Минчо Пашов…  Ето защо след много усилия на 12 декември кметът на община Раковски и лидерът на ПП „ГЕРБ“ Бойко Борисов обявиха една много дълго чакана новина. Раковски ще има спортна зала, а в държавния бюджет на първо четене вече е одобрена сумата по първия транш по изграждането ѝ.

През 2023 година продължиха ползотворната си работа детските школи по футбол, волейбол, тенис на корт и бойни изкуства.

  • СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ И БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Община Раковски се отличава като община със силно развита социална дейност.

Редица социални услуги се предоставят за гражданите, като добре познатите: Център за настаняване от семеен тип, Център за обществена подкрепа, Домашен социален патронаж, Асистентска подкрепа, Лична помощ, Патронажна грижа, Център за социална рехабилитация и интеграция, работиха в полза на всеки нуждаещ се в общината през цялата година.  

През 2023 година се проведоха редица събития с благотворителна цел – базари, концерти, спортни мероприятия и други. За шеста поредна година кампания за събиране на стоки от първа необходимост за подпомагане на граждани в затруднено материално положение също пожъна успех и спомогна десетки домакинства да посрещнат по-приятно коледно-новогодишните празници.

  • ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ

На 2 април бяха проведени поредните парламентарни избори, а вотът на гражданите от община Раковски изглеждаше по следния начин:

ГЕРБ – 42.53%

ППДБ – 17.15%

ВЪЗРАЖДАНЕ – 15.47%

БСП – 10.84%

Преференции за народния представител от община Раковски – Младен Шишков бяха 1836.

На 29 октомври дойде ред и на местните избори. Петима кандидати влезнаха в надпреварата за кмет на община Раковски: Павел Гуджеров – издигнат от ПП „ГЕРБ“; Костадин Иванов – издигнат от Местна Коалиция „Национално движение за стабилност и възход“. Ралица Сатанска – издигната от ПП „БСП“; Петър Власов – издигнат от коалицията „ППДБ“; Чавдар Земярски – издигнат от ПП „Възраждане“.

Павел Гуджеров спечели категорично вотът на гражданите, като 62 % от тях направиха така, че той да управлява общината трети пореден мандат.

В новосформирания общински съвет  гражданите определиха ПП„ГЕРБ“ да има мнозинство от 11 представители, 3 мандата за БСП, 3 за Местната коалиция „Национално движение за стабилност и възход“ 2 за коалиция „ППДБ“ и 2 за ПП „Възраждане“. Общински съвет има и нов председател в лицето на Мария Гиева.

  • ОБРАЗОВАНИЕ

Историческа ще бъде датата 12.12.2023 година за всички граждани на община Раковски, защото в град Раковски, една сграда отредена за училище, чието строителство е стартирало през 1981 година и завършена на ниво груб строеж през 1986 година, възкръсна за нов живот и вече е детска градина „ФЕНИКС“. 

Община Раковски винаги е полагала голямо старание да е в помощ на всички учебни заведения.

На територията на общината има 5 основни училища, 2 гимназии и 8 детски градини.

По случай Световния ден на книгата от Община Раковски реализираха инициатива, която определиха като “Седмица на четенето”. Ръководството и част от служители от общинска администрация направиха обиколка по детските градини и част от училищата, като четоха любими приказки на над 500 деца.

Ученици от различните училища посещаваха общинска администрация по различни поводи с цел подпомагане на образователния им процес, провеждаха разговори както с ръководството, така и със специалистите.

Инициираха се различни конкурси, учениците писаха стихотворения, есета, рисуваха картини.

 Изпратихме випуск 2023 г. Общината осигури много и интересни награди на всички заслужили ученици.

За поредна година се проведоха и наградите „Учител на годината“ .

През месец април се сключи споразумение между Община Раковски и Фондация „За нашите деца“ за сътрудничество на специалисти в сферите на здравеопазването, социалната закрила и образованието. Ще се работи с деца, семейства и институции, за да се осигури цялостно развитие на децата от най-ранна възраст.

Сериозна работа се проведе и по отношение на превенцията по употреба на наркотици, алкохол, цигари сред малолетните и непълнолетни граждани на общината. Беседи и лекции бяха изнесени и по отношение безопасността на движението. Специално за гимназистите, лекция изнесе началникът на отдел борба с наркотрафика – Стефан Бакалов. Ръководството и служителите от общинска администрация взимаха участие във всички значими празници за българската просвета и култура. 

  • НАГРАДИ

Най-големият Балкански форум за бизнес отново отличи най-успешните в бизнеса за 2023 година. Кметове на малки и големи общини, депутати и представители на смесени балкански търговско-промишлени палати бяха специални гости на деветото издание на Балканските бизнес награди.

Организатор на международния форум Balkan Business Awards . Нашата община получи престижната награда в категории за местна власт, която устойчиво работи за развитието на бизнеса в регионите.

Още по-голямо удоволствие беше, че споделихме радостта с Йонко Земярски, фирма ГРИПС ПВЦ, която също беше сред наградените компании.

Павел Гуджеров получи приза „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023г. в категория „градска среда“.

Община Раковски ще влезе в новата 2024 година пределно мотивирана за още по-сериозно развитие във всички сфери, за да е още по-добро място за живот, с още по-голяма грижа за хората от всички възрасти. 

За финал на тази статия ще напишем думите на Силвия Аздреева – Тя е втората българка, изкачила Еверест (2022 година), и първата, стъпила на Лхотце (2022 година) и на К2 (2023 година), която гостува на община Раковски на 28 април.

 “За да успееш, трябва да преминеш отвъд всички свои граници”!