Кавалджийски фестивал в чест на Никола Ганчев

На 3-ти декември в село Шишманци се проведе национален конкурс с музиката на Никола Ганчев. Първоначално се поднесоха венци пред бюст паметника на кавалджията от името на община Раковски и другите гости. В приветственото си слово зам.кмета Божидар Стрехин изказа пожелание ,тази инициатива да продължава  и занапред в годините, изразявайки се в развитието на един по-голям в мащабите си кавалджийски фестивал.

Тази година се навършват 15 години от кончината на Никола Ганчев. И до ден днешен неговото криво пловдивско хоро, което е записано преди около 45 години , е на държавен изпит за студентите в академията за музикално танцово и изобразително изкуство. Това е достатъчно показателно, че младите кавалджии продължават да се учат от неговата музика и чрез нея той продължава да живее в сърцата на своите почитатели. „Музикалният инструмент кавал е изключителен, а кавалджиите в България стават по-малко“-сподели представител на академията. Той каза още ,че се прави всичко възможно това изкуство да има своите последователи, като например това събитие. Благодарности за провеждането и организацията получиха домакина и кмет на село Шишманци -Костадин Иванов и зам.кмета Божидар Стрехин.

Последва конкурсна част в три възрастови групи на млади таланти от страната, които се представиха на сцената в местното читалище. Най-добрите получиха награди, като парични средства , грамоти и плакет от кмета на общ.Раковски -Павел Гуджеров.

След кратка пауза започна и концерта, в който участие взеха местни таланти и самодейци.

Припомняме ви, че Никола Ганчев е един от най-големите кавалжии на 20-ти век, роден през 1919 г. в село Шишманци.

img_6015img_5979 img_5976img_5974 img_5970 img_5965img_5938img_5960

img_5912