Кметът на Белозем стана войвода

На 12-тият фестивал на фолклорната носия“Скок във времето“ в Жеравна кметът на Белозем Иван Тачев бе приет за войвода на тържествен ритуал според традицията. Тази година само 2 човека бяха удостоени с тази чест лично от директора на Фестивала и директора на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.

Тачев бе гост и участник на тазгодишното издание на Фестивала заедно с МПГ“Иван Михов“ от Белозем, като групата имаше 30 минутно представяне на репертоара си .

„Далеч от цивилизацията и век и половина назад в най-българското време потопени в звуците и багрите на съвременната българска приказка. Усещането е незаменимо и неописуемо. „- споделя развълнуван новият войвода. „Фестивалът преобръща отношението на българина към националната носия,  защитава традицията, културата, историята и духа на българите, а това го е превърнало в национална кауза.“- допълни кмета Тачев.

Във втория ден от Фестивала се представиха клубове, школи и танцови състави за български народни танци. Представители на български занаяти от цялата страна показваха уменията си и своята продукция. Гостите имаха възможност да се насладят на магията на древните ритуали, вкуса на чеверметата и традиционните гозби от едно време.

Участието в този фестивал е доброволен акт и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди 100-150 години, действа строг фестивален правилник.

Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място.

Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждането в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени.