Конкурс за домашно вино организира община Раковски

Two glasses of white and red wine with food at sunset, toned

По случай предстоящия празник  „Трифон Зарезан“община Раковски организира конкурс за най-добро домашно вино.

Желаещите производители трябва да занесат за дегустация еднолитрова бутилка в общинска администрация на 3-ти ет.стая №1, в срок от 1-ви до 10 -ти февруари. Условието е реколтата да е от 2016 година. Компетентно жури ще определи победителите, които са се справили най-добре с домашното си производство в категория червено , бяло вино и пелин.  Организаторите обещават награди, изненади и приятни емоции. Голямата награда за най-доброто червено вино е 50-литрово буре, към което всеки участник се стреми.

Резултатите от конкурса ще станат ясни на 12-ти февруари, когато ще се проведе традиционната винария в гр.Раковски.

Празникът „Трифон Зарезан и конкурсът за най-добро домашно вино – „Винария-Раковски” по традиция се провеждат за 19-та поредна година в Раковски.

Началото се поставя с традиционното зарязване на лозето от царя на виното (човека, спечилил 1-во място за червено вино в конкурса от изминалата година) на лозовия масив, благослов и традиционно българско хоро.

След ритуала по зарязването, празникът продължава на центъра на кв. Ген. Николаево от 11 часа, където ще свири оркестър „Фолкпалитра“. И както повелява традицията – пие се червено вино, ядат се топли кебапчета и се играят кръшни хора.

Всяка година интереса за празника и за конкурса нараства. Местните винопроизводители влагат все повече старания и любов,  за да бъде тяхното вино най-доброто и да бъдат възнаградени.