МЛАДЕН ШИШКОВ Е НОМИНИРАН ЗА КАНДИДАТ ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ГЕРБ

На 27.01 бе проведено номинационно събрание от ръководството на ГЕРБ – Раковски съвместно с членовете на партията, на което бе номиниран за кандидат за народен представител Младен Николов Шишков.
Той е роден на 16.01.1976 г. в гр. Пловдив. Истински представител на зодия Козирог- устремен напред и нагоре, подреден, дисциплиниран, непризнаващ „не“ за отговор. Дипломиран като Строителен инженер-конструктор от УАСГ – „Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия· – гр. София. Живее заедно със съпругата и двете си деца в Раковски.
Младен Шишков има зад гърба си два успешни мандата като Председател на общински съвет Раковски , по време на управлението на бившия общински кмет Иван Антонов.
Намира родния си град за достатъчно голямо предизвикателство пред себе си и решаването на проблемите на хората за достойно прoфесионално занимание. Активно участващ в различни форми на обществения живот, разпределя времето си между семейството си, работата и различни хобита. В сърцето си носи народната музика и танци. Партийна принадлежност е към ПП ГЕРБ. Шишков владее английски, немски и италиански език на базово ниво, руски на средно.
На събранието г-н Шишков увери присъствaщите, че при едно предстоящо влизане в Народното събрание, неговата единствена цел ще бъде да работи в интерес на хората, да продължи развитието на общините. Шишков поясни , също така и че ще работи в посока към подобряване на строителството, спорта и здравеопазването в страната ни, както и към усъвършенстване на някои отделни закони, като Закон за устройство на територията, Закон за местното самоуправление и местната администрация, Закон за обществените поръчки и др.
На въпроси отправени от екипа ни, г-н Шишков отговори така:

⦁ Представете себе си:

„Роден съм в гр. Пловдив преди 41 години. Жител съм на Раковски от раждането си до ден днешен. Женен съм – имам прекрасна съпруга и две умни и красиви момчета. Началното и основното си образование получих в родния си град Раковски, средното в Пловдив – Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. През 2001 г. се дипломирах, като строителен инженер-конструктор в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия – София. Въпреки, че съм второ поколение строителен инженер, животът не ми спести трудностите и лишенията, през които повечето хора трябваше да преминат през последните години на тоталитаризма и началните години на прехода. Кризите не пощадиха и семейството ми, но народът е казал: „Това което не ни убива, ни прави по-силни“ – предполагам, че всички трудности са ме изградили като по-силна личност.“

⦁ С какво сте се занимавали до сега?

„От 2001 година до ден днешен работя в малката ни семейна строителна фирма, която успя да се наложи като едно от най-коректните дружества на местно ниво. Проектант и изпълнител съм на десетки обекти, изградени през последните години на територията на общината и региона.
През далечната 2007 година реших да направя първата си крачка в политиката. Беше ми омръзнало да гледам и слушам за злоупотреби и нередности в управлението на общината. Усещах че имам потенциала и знанията да помагам и бях избран за общински съветник. От началото на 2009 г. до края на 2015 г. бях част от управлението на Община Раковски. Изпълняваната от мен длъжност „Председател на общински съвет“ ми даде възможност да натрупам огромен управленски, административен и нормативен опит в областта на местното самоуправление, както и в националното законодателство. Към настоящият момент все още изпълнявам задълженията си като общински съветник.
Член на управителният съвет и председател съм на няколко сдружения с нестопанска цел. Председател на Спортен карате клуб „Ин-Ян“ Раковски, Председател на общественият съвет към ОУ „Христо Смирненски“ гр. Раковски, член на управителния съвет на „Тенис клуб“ Раковски, член на управителния съвет на „Волейболен клуб“ Раковски, член на читалищното настоятелство към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Раковски.
Спортът и културата са моите слабости. Стремя се да прекарвам малкото си свободно време в организирането и участието в спортни и културни събития – турнири, състезания и конкурси. В сърцето си нося народната музика и танци. От началните ми ученически години до ден днешен съм част от Фолклорен Ансамбъл „Слав Бойкин“ в гр. Раковски, който е носител на редица национални и международни награди. Старши инструктор съм в местният карате клуб, който макар и малък вече има свой представител в националният отбор на България. Притежавам майсторска степен в бойните изкуства. „

⦁ Защо сте в политиката?

„Да помагаш на хората е кауза, за която желаещите са много, но впусналите са се в нейните дебри са малцина. Политиката е по-скоро призвание, а не толкова професия. От дете се стремя да бъда в полза на близките, приятелите и познатите си. Винаги съм се опитвал да защитавам справедливите каузи и да се боря в полза на по-слабите. Политиката дава и взема. Опитът който човек натрупва, различните казуси с които се сблъсква ежедневно, погледите на благодарните граждани, удовлетворението от решените проблеми, знанията и познанията … всичко това е безценно и може да бъде получено единствено, ако се осмелиш да влезеш в политиката. Разбира се, за да бъде запазен балансът в живота, политиката и много взема. Губиш приятели, понякога губиш семейство, губиш свободното време, губиш личното си пространство, често губиш уважението на другите. Една малка крачка в грешна посока е способна да те дискредитира до края на живота ти. Затова политиката не е за всеки. От страни всички са политици, всички могат да оправят света, но малцина са тези, които могат да издържат на цялото това напрежение, на което са подложени публичните личности.
Ако мога да обобщя – политиката те учи как да живееш. Учи те на най-важният урок в живота – да познаваш хората. Преди да вляза в политиката си мислех, че всички хора ме уважават и обичат, защото на никой по никакъв начин, никога не съм навредил – било то морално, било то материално. Няколко години по-късно осъзнах горчивата истина – тези, които наистина ти мислят доброто са малцина. Безценен урок, който можеш да получиш само в политиката. И въпреки всичко, да помагаш на хората, да предаваш знания и опит, да ги влагаш в нормативи и правила е страст, която трудно би могла да бъде изкоренена, ако е заложена генетично в теб.“

⦁ Защо точно ПП ГЕРБ?

„В ГЕРБ съм още от самото начало. Още от създаването на сдружението с нестопанска цел „Г.Е.Р.Б.“ и по-късно при създаването на партията. Бившият кмет г-н Антонов понякога ми напомня думите, които са му направили силно впечатление в анкетната ми карта при постъпване в партията – „Харесвам г-н Бойко Борисов заради твърдия му характер и силната му ръка“. Десет години по-късно не съм променил мнението си. Убеден съм, че България се нуждае от управник с твърд характер и силна ръка. Няма време, няма място за мекошави политици, които се огъват при първата трудност или се крият под полите на политическите /коалиционните/ си партньори. В никакъв случай не съм привърженик на рестриктивните и безкомпромисни методи на управление, но един политик трябва да знае кога да каже „да“ и кога да каже „не“. Не става само с „да“ или само с „не“. Господин Борисов е виртуоз в това отношение и въпреки негативите, които са неизбежни в едно дългогодишно управление на страната, въпреки всички атаки от множество фронтове, за мен той си остава най-подходящата личност за лидер на държавата. „

⦁ Защо сте решили да направите тази крачка?

„В природата на всеки човек е заложено неговото личностно и кариерно развитие. Малко или много всеки се стреми да надскочи моментното си състояние. В свободното си време обичам и да изкачвам планини. Да бъда част от българският парламент за мен ще бъде поредният покорен връх. Силно се надявам, че съм бил полезен в местното самоуправление. Колкото и нескромно да звучи, смятам че ще бъда полезен и за държавата. Знам, че бих могъл да проектирам част от идеите си в националното законодателство – идеи, които биха облекчили до голяма степен живота на хората. Като част от ръководството на общината се сблъсках с толкова абсурди в законодателството /повечето от които ги оценявам като най-обикновено недоглеждане/, толкова недомислици – неща които с едно движение на химикалката биха облекчили значително живота на гражданите. В професията си също съм срещал безумни хипотези, които много често съм искал да изкрещя на висок глас, с надеждата да бъда чут някъде там горе. Хипотези, чиято промяна няма да навреди на никой, няма да коства нищо, но ще помогнат изключително много. Това е основната причина да направя тази огромна крачка в живота си. „

⦁ За какво ще работите?

„Разбира се на първо място ще работя за общината. Няма как да пренебрегна проблемите, срещу които съм се борил 10 години. Проблеми, голяма част от които все още са на дневен ред и са трън в очите на обществото.
Ще работя и за общините от пловдивска област, които поискат съдействие от мен. Проблемите на всички общини са идентични и всеки има нужда от „едно рамо“ в София в даден момент. Смятам да бъда представител на малките общини.
Надявам се с контактите които ще изградя, да имам възможност да бъда в полза и на отделният гражданин. Канализациите, водопроводите, липсата на асфалт и всички останали проблеми са видни за всички, но понякога хората се нуждаят и от индивидуална помощ, за да бъдат разрешени техни жизнено важни проблеми. Понякога проблем, който е тежал с години на даден човек, би могъл да се реши с едно вдигане на телефона. Както и досега, смятам и за в бъдеще да помагам на хората за разрешаването на личните им проблеми, в рамките на закона разбира се.
В национален план смятам да бъда в полза на държавата, помагайки и в изготвянето на по-добри и актуални закони, които да бъдат в полза на обществото. Голяма част от идеите за промяна в законодателството са генерирани вследствие на личните ми наблюдения, но не малка част са инспирирани и от срещи и коментари с професионални, браншови организации и експерти в дадената област.
Една от идеите ми е да променя значително Законът за устройство на територията. Закон създаден преди 16 години, „кърпен“ повече от 70 пъти, закон който според мен е изчерпан в сегашният му вид. Смятам да работя в насока повишаване на качеството на строителството, особено на публичните обекти, както и облекчаване и намаляване на административните /направо бюрократични/ трудности, с които се сблъскват онези, които са решили да строят. Вероятно читателите ще кажат – мен какво ме засяга това? На пръв поглед е така – малцина са тези, които ще извлекат ползи от подобни промени, но на практика нещата са съвсем различни. Всеки ден се сблъскваме със сигнали за нередности в публичните обекти. Всеки ден виждаме по телевизията дупки по пътищата и новоизградените магистрали. Всичко това обезверява човека. Хората се чувстват излъгани. Остават с впечатлението, че някой краде нещо от техните джобове. Нали не си представяте, че г-н Борисов размята една пръчка и разпорежда – тук искам голяма дупка, тук искам по-малка … Но усещането е, че именно той е виновен за всичко това, заради неспособността на част от българските фирми да строят качествено. Точно в тази насока бих хвърлил много усилия, защото високото качество в строителство води до по-малко разходи за гаранции, ремонти и изхабени нерви. Смело мога да заявя, че стандартът на живот зависи пряко от качеството на строителството в държавата.
Няма да скрия фактът, че аз съм един от основните „виновници“ за това да не бъдат наложени европейските правила за проектиране за малките обекти. Нещо което щеше да повлияе рязко върху джоба на хората, които са пестили цял живот, за да изградят желаният си дом и вместо да го обзаведат по най-добрият за тях начин, трябваше да вкарат тези средства в железа и бетони. С помощта на г-н Методи Андреев, г-жа Лиляна Павлова и разбира се със съдействието на г-н Гуджеров – това безумие беше спряно.
Смятам да работя и по подобряване на Законът за обществените поръчки – един също не малко „прекърпван“ закон и все още не работещ на необходимото ниво. Според мен е крайно време да бъде създаден регистър на некоректните фирми, които да бъдат ограничавани /или с намалени шансове/ за известен период от време да участват в изграждането на публични обекти. През последните години се нагледахме на такива строителни „шедьоври“, че толкова благородната професия „строител“ се превърна в синоним на „престъпник“. Никой няма полза от това – най-малко гражданите, които всеки ден са в досег с новоизградените улици и съоръжения.
Има какво да се желае и в Закона за местното самоуправление и местната администрация – също достатъчно морално остарял закон, който трябва да бъде генератор на промените, от които се нуждае обществото.
Активно бих работил и подкрепял законодателни инициативи, които ще предотвратят кражбата на земеделска продукция, инициативи които ще подобрят здравеопазването и образованието. Твърдо заставам зад идеята за създаване на антикорупционен закон – бичът на съвремието. Ще работя за децентрализация на властта – общините заслужават по-голямо внимание и повече средства за справянето с проблемите си. Както всички знаем всяка политика е местна, така че активно ще работя в тази насока. Като радетел за развитието на културата и спорта ще подкрепя всяка инициатива, която подпомага най-важните сфери от живота. И не на последно място, ще работя активно върху подобряване на жизненият стандарт и благополучието на гражданите на Република България.“

⦁ Имате ли ангажимент, който Вие лично ще поемете спрямо избирателите си?

„За последните десет години съм участвал в много избори. Единственият ангажимент, който съм поемал през всичките тези години е „ДА РАБОТЯ“. Всички други обещания биха били прах в очите на хората. Ще работя, както съм го правил до сега.“

⦁ Защо хората да гласуват за Вас и ПП ГЕРБ?

„Бих се радвал, ако хората са оценили, това което съм правил до момента и за пореден път ми дадат своята подкрепа. ПП ГЕРБ продължава да бъде единствената алтернатива за България. ПП ГЕРБ начерта правилния път, който страната трябва да следва, за да успее в най-близко бъдеще да излезе от безконечният преход. ПП ГЕРБ гради в полза на гражданите. Въпреки всички грешки които допусна, ПП ГЕРБ остава единственият разумен избор на българина.“