Младежи от Раковски на среща с писателката Теодора Димова

На 22.10, младежите от Енория „Пресвето Сърце Исусово“ ще посетят театралния салон на културния център в село Житница, за да се срещнат с писателката Теодора Димова.

Теодора Димова е дъщеря на българския класик Димитър Димов и е сред най-четените съвременни български писатели. Сред по известните й пиеси са: „Кучката“, „Без кожа“, „Неда и кучетата“, „Змийско мляко“. Автор е на романите „Емине“, „Майките“, Адриана“, „Марма, Мариам“ и „Влакът за Емаус“.

За романа си „Майките“ получава Голямата награда за източноевропейска литература на KulturKontakt и Wieser Verlag, Австрия. Романът е преведен на десет езика.

През 2010 г. за книга та си „Марма, Мариам“ е удостоена с наградата за литература „Хр. Г. Данов“.
Свои публицистични текстове събира в сборника „Четири вида любов“. Последната й книга е „Ороци“ – сборник с есета, за който Деян Енев пише следното: „Opоци“ е нaй-топлaтa книгa нa Tеодоpa Димовa. Tя виждa и чувa и зapaди нaс, и после ни paзкaзвa зa оновa, невидяното и нечутото от нaс. Добpе е, че имaме тaкaвa писaтелкa. Която с лaскaтa нa сестpицa, се появявa тъкмо, когaто имaме нуждa от нея. Oт текстовете ѝ, от жестa ѝ. Книгaтa „Opоци“ ще нaпpaви всеки, който я пpочете – по-добъp, лъчението нa тaзи книгa ще се усещa десетилетия в литеpaтуpaтa ни.“