„Моминска трапеза“ бе открит с калоферски гайди

За осма поредна година Момино село, община Раковски посрещна над 400 певци и танцьори и  много гости на уникалния  фолклорен фестивал „Моминска трапеза“. Тази година фестът съвпадна с традиционния Гергьовденски събор, когато се събират родовете. Община,  кметство и читалище си подадоха  ръка в организацията на фестивала, който бе поле за изява  на 24 фолклорни състава от региона. В фоайето на читалището отново бе  подредена кулинарна изложба с местни гозби и пити, които  наброяват над 100.  За благословената трапеза  на мегдана  в огромен казан къкри  светен курбан от три овце, по стара моминска рецепта .  Животните са осигурени от кмета Никола Стоянов. “ Сърцето ми е пълно с празник. Силно съм развълнуван и се радвам ,че всяка година сме тук- заедно и така  сплотени. “ – откри празника кмета на Момино село.

Кметът на община Раковски Павел Гуджеров благодари на всички за споделения празник и добави, че  традиционният фестивал е сигурен знак, че българщината ще я има и ще пребъде.“ С кмета Стоянов ни се насълзиха очите при откриването на празника с калоферските гайдари. Онемяхме от възторг, затова мога само да ви кажа: „Да живее Момино село! Да живее българското!“- емоционален бе  Гуджеров.

Общинският съветник  от  Момино село Рангел Матански благодари  от сцената на феста на кметовете Никола Стоянов и Павел Гуджеров за помощта и подкрепата,  която не спират да оказват, за да бъде селото китно и добро място за живеене. “ Горд съм, че съм роден и работя  тук, че тук живеят и растат моите деца. „- заяви Mатански.

Белоземският кмет Иван Тачев бе освен гост на фестивала, но и участник . Той е част от мъжката певческа група „Иван Михов“ от Белозем. “ Радостното е , че фестивалът в  Момино село набира инерция с всяка поредна година. „- сподели Тачев и пожела на всички присъстващи Бог и Св. Георги Победоносец да ги пази.

Певчески групи от Труд, Царацово, Белозем, Злати трап, Скутаре, Ръжево, Зелениково, Стрелци, Мало Конаре, Брезово и Раковски  пяха и танцуваха  до късна доба. Късно вечерта на площада в Момино село  свири оркестър „Калофер“ с ръководител Пеьо Маринов.