На 6 декември празнуваме Никулден

Никулден е един от най-важните християнски празници и се отбелязва на 6 декември.

Посветен е на Св.Никола (Св.Николай Мирликийски Чудотворец), който е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на маряците и рибарите. Поради тази причина се смята, че на трапезата задължително трябва да има риба, обикновено шаран, приготвен по специална никулденска рецепта.

Свети Николай е смятан, както за християнски светец, така и за езически бог, чиито черти се преплитат с тези на Посейдон. Счита се, че когато светецът е ядосан причинява бури и урагани, поради което моряците на този ден остават на суша.

Съществуват различни легенди по повод на празника. Според една от тях, Св. Николай запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, който е починал при падане от висока мачта, според друга по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб.

Затова шаранът се смята за жертвена риба на трапезата на този специален ден. Шаранът трябва да бъде прясно уловен и задължително с люспи. По време на почистването домакинята трябва да внимава люспите да не паднат на земята, защото това вещае неприятности.

На Никулден ястията с шаран не са обикновен. Те са ритуал, жертвоприношение към светеца и надежда за радост и добруване, благодарност за закрилата в премеждия, чиста молитва за берекет и здраве.Според българския фолклор е задължително приготвената риба за празника да е цяла, защото ако е разкъсана, ще се разкъса и късмета на семейството.

Днес яденето на риба е задължително, а старите хора казват, че всеки трябва да си почопли зъбите с рибена кост. Обредността на този ден има и сватбен характер. Момичетата, на които предстои да се омъжват, ходят рано сутрин на църква. Вечерта танцуват хоро пред всички, а младежите и техните родители ги наблюдават и отстрани избират бъдещата булка.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай, като Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница и други.

В Западна Европа също честват празника Св. Никола. В Холандия и Белгия, например този празник е изключително важен за децата, тъй като през нощта на 5 срещу 6 декември, те оставят обувките с надеждата светецът да им ги напълни с лакомства.