Над 1000 кукери танцуваха на площада в Раковски

Деветнадесетото издание на Международния фестивал за кукерски и маскарадни игри „КУКОВЕ-2019“ се проведе в Раковски. Повече от четири часа продължиха атрактивните кукерски танци на площад „Европа“ в града. Тази година във фестивалната програма се представиха 27 състава от три държави , а участниците бяха над 1000, които се включиха в двудневните маскарадни игри в град Раковски.

Обичаят е свързан с „хамкането на халвата“ и прогонването на злото, лошотията и болестите по хора и животни със страшни маски.   Мъже и жени на възраст от 3 до 83 години, предрешени като зверове и персонажи от българския фолклор изпълниха улиците на кв.Секирово за 19-та поредна година. Всички с маски на главите, украсени с кожи, пера, цветя и огледала, обагрени в цветовете на пролетта – бяло и червено. Облечени с кожуси, с по два и три реда чанове на кръста.

Откриване на фестивала и старт на конкурсното дефиле даде олимпийският и двукратен европейски шампион по бокс Петър Лесов.

„За мен е голяма чест от тази висока трибуна да ви честитя празника и да ви пожелая много, много здраве и успех във всички начинания.“ -кратък бе Лесов.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров благодари на екипа от организатори на своя заместник Божидар Стрехин и експрета в отдел „Култура“ Ана Белчева, както и на всички състави участници в дефилето. Кметът се пошегува, че миналогодишните участници така са изгонили злите сили, че тази много са улеснили общината със снегопочистването. В същия шеговит дух, Павел Гуджеров призова кукурските състави тази година да вдигнат летвата и да изгонят лошото време така, щото да вали само по полето без населените места от общината.

Според традицията кукерите гонят злото през седмицата между месни и сирни заговезни на Великденските пости. За да има богата реколта през следващата година. За да са живи и здрави хората, за да могат да я отгледат и приберат.
Датата на фестивала“Кукове“ е съобразена с църковния католически календар и винаги се провежда на Заговезни.
С годините традицията запазва материалите и формата на маските и костюмите, разнообразието им е за сметка на фантазиите на участниците в игрите. Независимо от това всяка група се отличава със своята автентичност.