Народният представител инж. Младен Шишков присъства на първата копка по реконструкцията на пътя Пловдив – Асеновград

Народните представители от ГЕРБ – д-р Христо Грудев и инж. Младен Шишков присъстваха на първата копка на реконструкцията на пътя Пловдив – Асеновград

Най-после започна  дългоочакваната реконструкция на 10-километровия участък от пътя Пловдив – Асеновград. Първата копка бе дадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. На събитието присъстваха народните представители от ГЕРБ д-р Христо Грудев, Младен Шишков, както и областният координатор на ГЕРБ – Пловдив област и изпълняващ длъжността кмет на Пловдив Розалин Петков. Новият път ще бъде реализиран със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Проектът е на обща стойност 24 792 216,98 лева, от които над 21 млн. лева е европейското финансиране. Ще бъде изградено второ пътно платно и ще се направи рехабилитация на съществуващото, с което отсечката ще се разшири до автомагистрален габарит. Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 6 от ОПРР е „ИСА 2000″ ЕООД. Реконструкцията на пътят Пловдив – Асеновград се осъществява с активната подкрепа и съдействие от министър-председателя Бойко Борисов. Разговори за разширението на пътното платно се водят между Христо Грудев и премиера Борисов още от 2009 година, когато Грудев бе кмет на Асеновград. През годините до сега разговорите не са спирали, но отчуждителни процедури пречеха проектът да стартира. Пътят Пловдив – Асеновград е сред най-натоварените и рискови в страната. По изчисления средно по около 24 000 автомобила на ден минават по него, той е връзка не само на два големи града, но и поема основния трафик от и за Смолянска област. Първият етап от реконструкцията е планувано да приключи за около 19 месеца, но от фирмата изпълнител увериха, че има техническа възможност при добри атмосферни условия ремонът да приключи до Коледа. След това по отсечката ще се изградят още три кръгови кръстовища, както и локални платна с достъпи до магазините и бензиностанциите.Това ще бъде осъществено със средства от правителството на Бойко Борисов. Процедурата за избор на изпълнител ще бъде възложена от АПИ. Пътят ще има по две ленти в едната посока плюс аварийна. Освен това по средата ще има 2 метра разделителна ивица, а общата широчина на трите ленти в посока ще е 9 метра.