НАЦИОНАЛНА МЛАДЕЖКА ХРИСТИЯНСКА СРЕЩА БЕЛЕНЕ 2017

На 5 юли в енорията на гр.Белене бе открита националната младежка християнска среща. Тя  продължи до 8 юли,а темата тази година бе: „Силният ми стори велико нещо“ (Лк. 1,49).

Покровителите, избрани за срещата са: Блаженият Евгений Босилков и Светите деца от Фатима-Франциск и Яцинта. Организатор на срещата е национален комитет, с председател отец Венци Николов от енория Плевен, в който участват младежи от трите католически епархии.

В първия ден младежите започнаха да пристигат още в ранния следобед. Общият им брой е 230 човека  и са от всички католически енории в България. Отговорникът за младежката пасторална дейност в Никополска епархия отец Венци Николов от общността на малките братя конвентуалци в Плевен, заедно с инициативния комитет и домакините от Белене, посрещаха момчетата и момичетата от енориите. Те бяха настанени в енорийските структури и на палатки, опънати в двора на църквата „Рождение на Блажена Дева Мария“. Заедно с тях бяха духовници от трите епархии от различни монашески общности и диоцезални свещеници.Апостолическият Екзарх Монс.Христо Пройков,също бе там и водеше централната конференция по темата във втория ден. Младежите го посрещнаха с радост, помнейки добре, че той ги придружаваше през всички дни на Световната младежка среща в Краков с катехизис, литургия и молитва.

Тържественото откриване на младежката среща бе в 20 ч.на 5 юли в двора на енорията. Две момичета в национални носии посрещнаха Монс.Христо Пройков с хляб и сол. Поздрав и слово към младежите отправиха: отец Ремо Гамбакорта от енорията-домакин и Кметът на Община Белене Г-н Милен Дулев. След тях поднесе приветствие към участниците Апостолическият Екзарх Монс.Христо Пройков. Тържествено шествие с Кръста на младежките дни, образите на Светците-покровители на срещата и техните Реликви, запалени факли и знамена (на Ватикана, на Св.Дева Мария, на младежките срещи и на България), направи момента празничен и вълнуващ. Епископ Пройков прочете Молитвата на младежите за святост и заедно с тях измоли Божията помощ и благослов над тях. Откриването завърши с празнична програма с песни, фолклорни танци, пиески и хореография от младежки групи от различни енории на трите епархии.Групата от гр.Раковски също бе подготвила празнична програма за всички гости.

Най-важната конференция по темата: „Силният ми стори велико нещо“ (Лк.1,49) я поднесе Епископ Христо Пройков.

В 12 ч. в църква „Рождение на Блажена Дева Мария“. Епископът и свещениците  отслужиха за младите хора Св.Евхаристия по източен обряд. По-късно следобед програмата продължи със свидетелства от поканени гости: християнски семейства, младежи участвали в предишни младежки срещи и членове на движението „Опус Деи“. След вечерната забавна програма  в 22 ч. всички младежи се включиха в Св. Броеница,която завърши с  Обожаване на Св.Евхаристия в църква „Рождение на Блажена Дева Мария“,  до сутринта.

На 7 юли след утринната молитва, младите хора и духовните лица  се отправиха към Втори обект на остров Персин до мястото на бившия лагер за политически затворници от времето на социализма. Там те отслужиха Кръстен път на мъчениците и  слушаха беседа на мястото, предвидено за изграждане на мемориален парк в почит на жертвите на тоталитарния режим. Беседата  изнесе кметът Милен Дулев . Следобед, в работа по групи, младежите  отговаряха на въпросите от въпросника, предназначен за ХV редовна генерална ансамблея на Синода на Епископите, с цел изработване на проект на работен документ. Темата на въпросника бе: „Младите хора, вярата и различаването на призванията“.

Вечерта младежите  слушаха свидетелства на представители на „Каритас“- София и взеха участие в Св.Евхаристия в църква „Св.Антон“, предстоятелствана от отец Ивелин Генов от Енория“Пресвето Сърце Исусово“-гр.Раковски. Денят завърши с вечерна молитва, забавна програма от младежката общност на отците-салезияни и лагерен огън.

Закриването на срещата бе на 8 юли(събота) с литургия в резиденция “Престиж“.