Община Раковски обяви частично бедствено положение

Със заповед на кмета на Община Раковски Павел Гуджеров е обявено частично бедствено положение за с. Шишманци.

Причината е  пожарът възникнал на 2 юни в цеха за събиране на пластмасови отпадъци, разположен на територията на бившия завод за стоманолеене, в непосредствена близост до екозавода за третиране на битови отпадъци.

И днес  кметът Гуджеров  бе на мястото на пожара заедно с кмета на с. Шишманци Костадин Иванов и екип на Кризисния щаб за бедствия и аварии към Общината. По думите му,  все още има малки огнища и излиза дим от мястото на пожара, но значително по-малко от предишните дни дни.

„ Категорично заявявам, че за момента реална пряка опасност за населението няма, но за спокойствието на жителите на с. Шишманци  и околните села по мое настояване, ще бъде изпратена  мобилна група на екоинспекцията и Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда, която ежедневно да измерва качеството на въздуха в с.Шишманци до отменяне на частичното бедствено положение.“

Превантивните препоръките от РИОСВ към хората са да  се избягват дейности на открито и да се затварят прозорците на жилищата в населените места на югозапад от пожара. Излагането по-продължително време на този пушек, макар и с малки вредни концентрации в него, може да има недобър здравен ефект върху хората.

Екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават гасителните действия. В процес на изясняване са причините за избухването на огъня. Все още няма официално становище от разследващите органи.

Очаква се бедственото положение да остане до пълното овладяване на пожара  и стойностите на циановодород във въздуха да паднат до стойности близки до нулата.