Опазването на здравата връзка с родовия корен е дълбоката философия на „Фермер Експо Раковски“

С благослов отец Христо откри третото национално изложение ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2019, а кметът Павел Гуджеров му благодари, че дава духовност на събитието и добави, че ако Бог не съгради къщата, напазно ще се труди строителя.

„Традицията повелява да споменем едно име и то няколко пъти всеки от нас и това е Рангел Матански. Той е моторът на това събитие и всяка година го прави все по-интересно. Надявам се всяка следваща година експото да става все по-голямо, все по-красиво и все по-атрактивно.“- пожела Гуджеров.

Сред гостите на единственото по рода си изложение по животновъдство и фермерски храни ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2019 бяха народните представители Младен Шишков и Запрян Янков, директорът на областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Йосиф Ячев. То се провежда в един от най-силните животновъдни райони на България – община Раковски. Официален гост на събитието бе евродепутатът Асим Адемов, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Този, който познава миналото има ясна посока за бъдещето, за това поздравявам организаторите, сред които и Рангел Матански, за това прекрасното събитие, което представя бита, културата, трдициите и обичаите на българите“. С тези думи се обърна към присъстващите народният представител Младен Шишков. Той поздрави възрастните дами, които полагат огромни усилия да предадат кулинарните традиции на младото поколение. Поздрави земеделците и животновъдите, които въпреки всички трудности намират сили да практикуват една от най-достойните професии. Шишков припомни, че България е имала огромни успехи в сектор „Земеделие“ и уточни, че независимо от факта, че секторът е бил изоставен дълго време, благодарение на европейската солидарност и политиката на правителството на Бойко Борисов секторът е възстановен и все повече млади хора се отдават на тази професия.

Ние сме малък екип от хора, които мислят стратегически“, обяснява неуморната работа по „Фермер Експо Раковски 2019“ Рангел Матански. Амбициозният браншовик и стопанин иска да е новатор в тази инициатива, а изложението да се превърне в арена на най-добрите достижения в селекцията на продуктивни породи животни в България. Фермерската храна и самобитният фолклор на Пловдивска област са категоричен знак за завършения смисъл от провеждането на подобно изложение. Защото отглеждането на елитни животни не е самоцел и отнема години на упорита работа. То създава поминък, гарантира чиста и здравословна храна. Всеки може да я познае първо по вкусните ухания, които в три поредни години се носят във въздуха по време на изложението край Раковски – пиде, катми, прясно сирене и домашна лютеница. А богатата фолклорна програма е знак, че традициите в региона са живи. Всички тези дейности създават една здрава и мотивирана местна общност, която намира смисъл в опазването на здравата връзка с родовия корен. В това е дълбоката философия на събития от категорията на „Фермер Експо Раковски“, убеден е Рангел Матански.


Изложението е по инициатива на организацията на производители „Фермерско мляко“ с домакинството на Община Раковски и подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Държавен фонд „Земеделие“, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националната коневъдна асоциация. Специално внимание на форума бе отделено на чистите фермерски храни с участието на над 20 производители от цялата страна, сред които и местните производители от фермерските пазари в Пловдив. Акцент в тазгодишното изложение бе аукционът за елитни говеда, а за пръв път бе проведена изложба и демонстрация на породисти, както и изложба на Българско овчарско куче. За втора поредна година се провежда и фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“ с участието на читалищата от област Пловдив, които представят своите кулинарни и фолклорни традиции. Запазено място на Фермер Експо Раковски имат месните занаяти като в рамките на изложението се провеждат тематични ателиета и работилници.