Отбелязваме 145 години от смъртта на Васил Левски

Днес почитаме паметта и безсмъртното дело на Апостола на свободата – Васил Левски.  Припомняме защо този ненадминат в своето величие българин е посветил живота си на отечеството. Сторил го е, вярвайки в упоритата, последователна работа, която рано или късно ще донесе по-добро бъдеще на народа ни. И не просто е вярвал, а вървял напред и показвал пътя чрез делата си.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски (на стар правопис: Василъ Лѣвскій), е български национален герой. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО).

Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание

145 години ни делят от деня, в който Васил Левски е приел последното си причастие с думите: „Каквото съм правил, в полза народу е!”.

Левски ни е оставил един завет за „чиста и свята република”, който бихме могли да изпълним само ако се научим да гледаме на настоящето през неговите очи. ако това    умение се предаде на идните поколения, тогава безкористната му саможертва ще пребъде във времето!

Поклон Апостоле!