Отец Йосиф Йонков е жив свидетел между последните четирима свещеници, ръкоположени от Блажения Епископ Евгений Босилков

Преди две години на 24 септември, отец Йосиф Йонков отбеляза своя 90 годишен юбилей в село Ореш,където бе отслужена благодарствена литургия в присъствието на монс.Христо Пройков. Също така на тази литургия, той честваше 65 години свещеническа служба и 50 годишнината от влизането му в ордена на отците-пасионисти.

Отец Йосиф е жив свидетел  между последните четирима свещеници, ръкоположени от Блажения Епископ Евгений Босилков и, че оцелелите от комунистическите гонения свещеници, като него, също са мъченици като загиналите, заради постоянните притеснения, страх и заплахи от страна на тогавашната власт, преследваща Църквата.

Интересно беше и неговото присъствие сред младежите в Белене по време на християнската среща.Участваше в почти всички точки в програмата на събитието, въпреки навършените си вече 92 години към този момент.Когато имаше пешеходни походи и придвижване пеш до определени места в града,често автомобили спираха и му предлагаха да го откарат за да не върви пеш в жегите.Той категорично отказваше,може би воден от своята вяра и желанието си да поднесе  жертва си към Бог.В един от дните на Беленския престой От.Койчо Димов даде идея за среща и разговор с От.Йосиф като подчерта ,че е ръкоположен от Блажения Епископ Евгений Босилков и вероятно ще  разкаже  своите спомени от този ден.Преди да започне интервюто  първо той зададе няколко въпроса ,сред които “Защо  съм лакирана?“и „Това не пречи ли на работата ми в градината?“. Малко  се смутих,но после се сетих и отговорих,че нямам градина.

След разговора ни малко по -късно вечерта ,по време на песните и танците, докато правех клип с камерата на всички участващи младежи ,забелязах пълния с живот визьон, който в момента записваше и отразяваше толкова много радост и живот.

Тогава си помислих:“Каква красива градина и колко много цветя в нея“!