Откриват петото издание на Фолклорния фестивал „Слав Бойкин“ в Раковски

Община Раковски и Читалищното Настоятелството към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – гр. Раковски – 1908” организират V -ти Национален Фолклорен Танцов Фестивал „Слав Бойкин“. Фестивалът ще се проведе на 15.10.2015г./неделя/ в гр. Раковски, кв. Секирово, площад „Европа”, от 11:00 часа.

Във фестивала могат да участват фолклорни танцови колективи от всички читалища, младежки и студентски домове, училища и детски градини, частни школи, развиващи танцовото изкуство – без ограничения в пол, раса, възраст и религиозни възгледи. Регламента включва три възрастови категории : деца, младежи и възрастни.
Фестивалът няма конкурсен характер и не се оценява от професионално жури. Всеки участник  ще получаи грамота и плакет за участие.

Целта на фестивала е да открива и популяризира млади таланти от цялата страна и да даде възможност за изява на творческите им заложби чрез музиката и танца, да осмисли свободното време на децата и да ги приобщава към съвременните тенденции в развитието на българската култура.
Фолклорнят форум има амбицията да съхранява, обогатява   и да популяризира  фолклорното наследство на България.

Фестивалът е включен в културната програма на гр. Раковски и в културния календар на Министерство на културата. Провежда се с любезното съдействие на кмета на Общината Павел Гуджеров.

Фестивалът е един вид отдаване на почит към човека създал танцовото изкуство в Раковски още през далечната 1948 г.
Името на Слав Бойкин  е свързано с фолклорния и танцов живот на град Раковски. Той е първият ръководител на самодейния танцов състав при читалище „Св.Св. Кирил и Методий”. Освен ръководител на самодейния състав към читалището в Генерал Николаево, е ръководил и колективи в селата Чоба и Момино село. За високото си художествено майсторство съставите му са били отличавани с много награди от регионални и национални фестивали и събори. Водел е кръжоци по фотография и кино. Слав Бойкин  е и сред първите участници в местния драматичен състав.

След решение на читалищните дейци и ръководството на настоятелството от 1 септември 1988г. фолклорният ансамбъл носи неговото име неговото име.