ПЪРВА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА НА ЦИГУЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

На двадесети януари в Белозем се проведе първата Национална среща на цигуларите – изпълнители на народна музика. Главен инициатор и организатор на това паметно събитие беше кметът на Белозем – господин Иван Тачев. Разбира се, голяма заслуга срещата да се състои имаше и големият цигулар и ръководител на оркестър „Орфей” – Георги Янев.

Всъщност идеята за това мероприятие възникна в края на 2016-та година, по инициатива на Иван Тачев. Идеята беше чрез събирането на няколко поколения цигулари, да се отдаде дължимото на Иван Михов – големия тракийски цигулар, родом от Белозем.

Повече от седемдесет години Бай Иван Михов отдаде на народната музика и цигулката. От него са се учили няколко поколения цигулари, започвайки от Иван Бойчев, минавайки през местните музиканти Бай Русен Калчев и Бай Груьо Григоров, Иван Йозов. Виртуозът Георги Янев винаги е изтъквал особената роля, която му е оказвал Бай Иван при формирането си като музикант и ръководител на оркестър.

На срещата присъстваха повече от 170 гости, в голямата си част белоземци, но не липсваха и гости и от други населени места – Стара Загора, Пловдив, Русе, София, Чирпан, като твърде тесен се оказа ресторант „Борис Касъл”, най новото и голямо заведение в Белозем.

Бяха поканени и присъстваха – кметът на община Раковски – Павел Гуджеров,кметът на село Шишманци-Костадин Иванов, кметът на село Стряма- Васил Черпелийски, заместник-кметът на общината и ръководител на оркестър „Млади тракийци” – Божидар Стрехин, заместник-кметът Йовко Романов, Председателя на Общински съвет Георги Лесов, кметът на община Първомай Ангел Папазов, кметът на община Калофер Румен Стоянов – хора обичащи и милеещи за българската народна музика.

Честта да открие срещата по традиция на домакина и кмет на Белозем – Иван Тачев. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на Иван Михов. Мъжката фолклорна група „Иван Михов” при читалище „Просвета” – село Белозем и ръководител народната певица Ирена Неделчева с няколко песни, едната от които авторска, поздравиха всички присъстващи.

И след което започна шоуто. Шоуто на най-добрите цигулари, дошли от цяла България. Всъщност на срещата се събраха четири поколения музиканти. И точно най-младият музикант от София – 16 годишния цигулар Трайчо Маринов, ученик в десети клас в средното музикално училище „Любомир Пипков”. Веднага след него беше ред на бай Атанас Миховски от село Малък Чардак да ни припомни стария стил.

Трети на сцената се появи ръководителят на оркестър „Експрес бенд” Атанас Славов. Той представи една своя авторска пиеса, която беше изпълнена с голяма вещина и майсторство. Много интерсно беше изпълнението на четвъртия участник – Цветомир Петков – „Цецо Интернационала”, както го знаят повечето любители. Самият той, музикант със свой собствен стил и почерк, автор на свои собствени композиции, и със своя собствена музикална школа.

Музиката на Северозападна България също бе представена достойно от двама свои много талантливи изпълнители Георги Георгиев и неговия учител Лидиан Цветанов. Разбира се в техните изпълнения преобладаваха северозападните мотиви, което даде интересен привкус на тази уникална среща. Североизточна България беше представена от своята най-голяма звезда, невероятният талант Станислав Панайотов – Стенли, който по един уникален и неповторим начин ни поведе из една музикална разходка, разходка из фолклорните области на България.

След, което дойде редът на сцената да се появи неостаряващият Венцислав Такев – дошъл специално за случая от София. Най-възрастният изпълнител свиреше с младежка лекота и за поред път доказа, че е идолът на няколко поколения цигулари. Не по-малко колоритно беше и представянето на големия Иван Паскалев, който за пореден път ни отведе към музиката на необятна Тракия.

За да дойде частът на един наистина велик изпълнител – цигуларя Георги Янев. За него, за таланта му, за творчеството му е казано и изписано прекалено много. Повече от 40 години на сцената, редом до най-големите звезди, Георги Янев всъщност е един изключително скромен и земен човек. Негова е заслугата, на Белоземска сцена да дойдат толкова много именити музиканти.

И накрая на представянето си, всички цигулари заедно направиха един незабравим „сешън” – една китка от най-популярните и обичани тракийски хороводи. В импровизирания празник се включиха народната певица Ирена Неделчева и кларинетиста Божидар Стрехин, а дори и кметът на Калофер – Румен Стоянов седна зад барабаните.

И накрая весеки един участник, музикант или любител си тръгна от Белозем, скътал в сърцето си частица от тази уникална магия, наречена „Българска народна музика”.