Павел Гуджеров :“Голямото сърце на Раковски“ ще събира капачки за детска площадка за деца в неравностойно положение

Метално сърце за събиране на капачки за рециклиране подари кмета на Раковски Павел Гуджеров на Центъра за обществена подкрепа в града по случай Св.Валентин- Деня на любовта. Конструкцията ще бъде  част от кампанията на ЦОП- Раковски  „Съпричастен бъди, капачка донеси!“.

Под това мото от Център за обществена подкрепа – гр.Раковски призовават да се обединим в кампания за събиране на пластмасови капачки с благотворителна цел. Те ще бъдат предадени на фабрика за рециклиране, а с получените средства ще се подпомогне каузата им. Със средствата ще се закупят специализирани съоръжения за деца в неравностойно положение, което ще им даде възможност да играят заедно със своите връстници.

Събират се всякакви капачки: от вода, безалкохолно, козметика, паста за зъби, перилни и почистващи препарати, дори пластмасовата среда на шоколадовите яйца. Те могат да бъдат поставени в голямо метално сърце,  което ще бъде монтирано в центъра на кв.Секирово.

Целите на кампанията са да се промени мисленето спрямо разделното събиране на отпадъци, да се научи обществото, че и малките жестове променят света около нас , да се променят условията за живот на децата в неравностойно положение, да се подобри състоянието на природата и околната среда в България.

“ Доброто е заразно,  а мисията на кампанията е да помогне за подобряване на условията за отглеждане и живот на деца със специални грижи. Освен това чрез разделното събиране на отпадъци се опазва околната среда и природата на България. Промяната на разбирането за опазване на околната среда и подкрепа на децата със специални нужди  се съчетава в тази мисия. Нека Раковски  покаже, че може да бъде обединен в тази кауза и да се включим всички в инициативата. ЗАЕДНО МОЖЕМ!“-  аргументира подаръка кметът Гуджеров.

В естествена среда пластмасовите капачки се разлагат от 5 до 80 години. Рециклираната пластмаса пести повече от два пъти електроенергия при производството си.

„“Съпричастен бъди , капачка донеси“ е истинска зелена благотворителна кампания. Зад нея стои идеята за опазване на околната среда чрез възпитания от ранна възраст в разделно събиране на отпадъците и важността от това, но и иновативен начин за благотворителност от привидно ненужни неща – пластмасови капачки.“-  допълни  Павел Гуджеров.

Кампанията на Центъра за обществена подкрепа  стартира още през есента като досега успяха да се съберат повече от  420 кг капачки от жителите на Раковски.

Учениците от 3 „А“ и 3 „Б“ клас в ОУ „Христо Ботев“ – град Раковски също  се включиха в кампанията  чрез „Лига на класовете“ . Възпитаниците на г-жа Ана Боргоджийска и г-жа Ана Димитрова  напълниха цял автомобил с капачки и не скриха голямата си радост от това, че ще помогнат на някого.

„Всяко нещо стартира с малки крачки. Правим го, защото вярваме, че светът ще стане по-добро място за живеене, когато всеки от нас започне да полага ежедневни усилия за това.Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“ – споделят от Центъра за обществена подкрепа в Раковски.
Всеки може да даде своят „малък “ принос като донесе  събраните капачки се приемат в Центъра за обществена подкрепа в Раковски, кв. Секирово, ул.“Никола Вапцаров“ 2а (зад църквата „Св. Архангел Михаил“).