Почина Негово Светейшество патриарх Неофит

На 78 години почина Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване.

От Коледа насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве.

Патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров. Подстриган е за монах с името Неофит от българския патриарх Максим на 3 август 1975 г.

Демократичните промени в България Неофит посреща като ректор на Духовната академия. В продължение на 12 години е Русенски митрополит.

Интронизацията на Патриарх Неофит беше извършена в храм „Св. Александър Невски“ непосредствено след избирането му. Негово светейшество обеща да се моли и застъпва пред Бога за целия български народ.

През 2014 г. по време на посещение в Истанбул при Вселенския патриарх здравето на Негово светейшество се влоши. По-късно Неофит претърпя тежка сърдечна операция, но се възстанови успешно.

През 2018 г. патриархът беше приет по спешност в кардиологичното отделение на столична болница. По-късно лекарите обявиха, че състоянието му е стабилно и няма поводи за тревога. През следващите години Негово Светейшество няколко пъти отново влиза в болница с различни заболявания.

Патриархът избягваше публичните изяви, но отправяше послание на всеки важен празник. За много от действията на главата на Българската православната църква християните разбирахме от прессъобщения на Софийската митрополия.

През 2022 г. Негово Светейшество отново имаше здравословни проблеми – първо с травма на крака, след която се възстанови, а след това и с обостряне на хроничните му заболявания.

Навръх Рождество Негово Светейшество оглави Василиевата света литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски“.