Посещение на кардинал Пиетро Паролин в България

кардинал Пиетро Паролинкардинал Пиетро Паролин

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин прави официално посещение в Македония и България от 18 до 22 март 2016 г. по покана на местните власти и Католическата Църква в двете балкански страни, съобщава италианският католически всекидневник Avvenire, като се позовава на агенция SIR.

Посещението в България започна на 20 март с освещаване на обновената катедрала „Успение Богородично“ в София, където се намира катедрата на Апостолическия екзарх за католиците от източен обряд. Следобяд кардиналът ще посети конкатедралата от източен обряд, посветена на св. Папа Йоан XXIII, манастира на сестрите-евхаристинки, както и медицинския център „Йоан-Павел II“, в който монахините полагат медицински грижи за болни и изоставени хора, както и за бежанци от близкия приемен център. Вечерта Паролин ще отслужи тържествена света литургия за Връбница в конкатедралата от латински обряд „Св. Йосиф“ в столицата. След литургията кардинал-секретарят ще проведе среща със свещеници и богопосветени от цяла България,съобщи сайта“Католически новини“.

Отец Ярослав Бабик,който служи в енория „Дева Мария Богородица“ в Бургас и организатор на „Международен Християнски фестивал“ в Белозем покани чрез личния си профил всички желаещи да присъстват на литургиите в София ,по следната програма:

10.00ч – катедрала „Успение Богородично“ в София;
или
18.00ч – конкатедралата „Св. Йосиф“ в София;
19.00ч – среща на богопосветените

Група Богопосветени от Енория “Пресвето Сърце Исусово“гр.Раковски ще отпътува в неделя след литургията за Цветница в София за да присъства на една от литургиите и да се срещне с кардинала в предварително определената от него среща в 19 часа.