Празник на виното и любовта в Белозем

В деня на виното и любовта 14-ти февруари се проведе традиционната за село Белозем -Винария 2017г. На връх празника преди обяд, жителите на селото заедно с кмета Тачев се събраха на центъра пред кметството, за да потеглят към лозето на Спас,за ритуала зарязване. Към тях се присъединиха официалните  гости  от гр. Раковски, сред които общинският кмет Павел Гудежров ,предс.на ОБС-Раковски Георги Лесов и общинският съветник Петър Антонов.

Под звуците на традиционната българска фолклорна музика, изпълнявана от местна група заедно със зам.кмет Божидар Стрехин, жителите на европейското село се отправиха към лозовия масив.Там От.Петър даде благослов, след което заедно с кмета Тачев зарязаха лозята,като не пропуснаха да ги полеят обилно с червената течност за берекет. Последва хоро на лозето и почерпка за гостите, предназначена за сгряване предвид все още  ниските температури за месеца. Настроението се повиши и празникът се пренесе отново на центъра, където безплатно се приготвяше скара за всички и  се  лееше червено вино за гостите. Докато комисията оценяваше пробите  участвали в конкурса за най-добро домашно вино, мъжката певческа група“Иван Михов“се грижеше за доброто настроение на празнуващите. След хапване, пийване и музикални забавления журито определи отличилите се майстор -винари.

Трето място  в категорията бяло вино спечели Петър Иванов Борисов, второто грабна Георги Спасов Спасов, а Иван Фердинандов Чавдаров се представи с най-доброто бяло вино според дегустаторите и съответно зае първото място.

Поощрителни награди за червени вина спечелиха Петър Генов Серафимов ,Иван Костадинов Каназирски и Петър Петров.

Ето и как бяха разпределени бронза, среброто и златото в топ класацията на  събитието:Трето място се присъди на Вълко Борисов Иванов, второто на Янко Данаилов Данаилов, а с титлата  цар на виното се сдоби Константин Спасов.

След раздаването на наградите гостите имаха възможност да опитат и конкурсните вина участвали в надпреварата за най-добро. Още веднъж честит празник на всички читатели!