Празника Свети Максимилиян Колбе

Ден преди честването на Успение Богородично, с молитвено шествие- от Църквата в кв.Парчевич до манастира Свети Максимилиян Колбе, започна отбелязването на храмовия празник под ръководството и организацията на много свещеници и верни начело с отец Евгени.По време на дългия пешеходен поход, служителите от РУП -Раковски се грижеха придвижването на хората по улиците да протече безопасно.

Всяка година на  14 август Църква чества литургично паметта на  свети Максимилиан Колбе , мъченик от немските концентрационни лагери.

Максимилиан Мария Колбе (Раймунд Колбе)  е  роден на 8 януари 1894 г. в  Здунска Воля , умира на 14 август 1941 г. в концентрационния лагер  Аушвиц . Полски францисканец-конвентуалец, свещеник, мъченик, мисионер и светец на Католическата църква.

Първият полски  мъченик  от периода на  Втората световна война , обявен за такъв по време на беатификацията през 1971 г.

По този повод  папа Франциск публикува  съобщение на своя деветезичен профил в социалната мрежа на Twitter, който гласи: „Поверяването в ръцете на Господ започва всеки ден, от сутринта до вечерта“

Това е живота на свети Максимилиан Колбе, който повери изцяло своя живот на Бог, всеки ден, чрез Дева Мария.Той ж ертва живота си, заемайки доброволно мястото „в килията на глада“ на един осъден на смърт свой сънародник – баща на семейство. Отец Максимилиян насърчава останалите девет осъдени на смърт заедно с него да се молят и да пеят богородични химни. След две седмици агония е убит в навечерието на празника Успение Богородично, 14 август 1941, чрез инжектиране на карболова киселина. Преди да умре, пред присмеха на своите палачи, отец Колбе казва: „Омразата не служи за нищо. Само любовта е способна да твори“. Последните думи на отец Колбе е молитвата към Майка Божия „Радвай се, Марийо“.

На 17 октомври 1971 и обявен за блажен на Католическата църква от блажен папа Павел VI, а на 10 октомври 1982 е канонизиран от свети Йоан Павел II.

На 29 юли 2016, по повод визитата си в Полша за Световния младежки ден,където присъстваха и младежи от гр.Раковски, папа Франциск посещава концентрационния лагер на Освиенцим. Там се спира за дълга мълчалива молитва на площадката, където свети Максимилиян дарява своя живот, както и в „килията на глада“, където умира. При излизането си, папа Франциск се подписва в Почетната книга, където написва на испански: „Господи, смили се над твоя народ!

Господи, прости толкова много жестокост!

Празничната литургия в гр.Раковски бе отслужена от Н.В.Преосв.Монс.Георги Йовчев.