Празници в Свежен – 22-23.07.2017г

Културната програма от честванията на 30 години – АРХИТЕКТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ с.Свежен, през месец юли тази събота започна с лекция на тема: „Раннотракийски светилища в района на община Брезово и село Свежен“ с водещ лектор проф.  Валерия Фол. След това продължи с интерактивно представяне на мегалитните светилища от общината с д-р Олег Константинов и завърши с две много интересни фото-изложби. На информационната масичка всички гости разгледаха репликите на Сребърния Ритон и Златния пръстен открити в района на общината  /две изключителни находки/. Гост на село Свежен бе посланника на Кралство Дания в Република  България г-н Кристиян Кьонигсфелд, придружен от съпругата си. За тази специална визита Народно читалище „Наука – 1904г.” с.Стрелци бе подготвила ритуал за поздрав. Както всяка празнична програма и тази завърши с българско хоро!

На другата  сутрин в неделя за всички желаещи имаше организиран преход от центъра на селото до Мегалитното яйце край Свежен. Сред групата бе  посланника на Кралство Дания г-н Кристиан Кьонигсфелд и много други млади и по-големи ентусиасти.

И през двата изминали дни, темата на разговор бе култура и история, която предизвика  интерес от страна на гостите от различни краища на страната, като се  затвърди  идеята, че все повече  млади  хора се завръщат към своите корени и история, милеейки  за родния край.