ПРОФИЛАКТИЧНИ МЕРКИ СРЕЩУ ПТИЧИЯ ГРИП

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С МЕРКИТЕ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ И НАЧИНИТЕ НА ДЕЙСТВИЕ

ПРИ ЗАБОЛЯВАНЕ ОТ ПТИЧИ ГРИП:

ПРОФИЛАКТИЧНИ МЕРКИ СРЕЩУ ПТИЧИЯ ГРИП: 

– да не се яде недоварено или недопечено месо от птици
– суровото месо в хладилника да се съхранява отделно от другите продукти
– да не се ползват едни и същи съдове за птичите и останалите продукти
– яйцата да се мият със сапун преди приготвянето им
– да не се консумират рохки яйца
– да не се приготвят ястия, в които има недоварени или сурови яйца
– да се избягват контакти с диви и домашни птици
– да не се ходи на лов
– при температура, кашлица или затруднено дишане да се потърси медицинска помощ
– лекарят да се информира за контакти с птици или за болни хора
– при съмнения за птичи грип да се направят лабораторни изследвания
– близките на пациентите да използват еднократни носни кърпи и маски, които после да изгарят

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕДПАЗНИТЕ МЕРКИ И ПРЕПОРЪКИ:

1. Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с живи и видимо здрави, както и с болни, или умрели домашни птици.

2. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.

3. Да се избягват изобщо всякакви контакти с диви птици. Във връзка с риска от носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици стриктно да се спазва забраната за ловуването им.

4. Да се спазва висока лична хигиена, най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце.

5. Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход.

6. Много добре да се обработват термично (достатъчно висока температура, за достатъчно дълго време) всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, при приготвяне на храната. Това гарантира унищожаване на вируса на птичия грип.

– Суровото месо да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни.

– Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни (сготвени, или такива, които се консумират сурови).

– Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете.

– Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка.

– Всички продукти от птичи произход трябва да бъдат добре обработени термично (висока температура, за достатъчно продължително време). Да не се консумират сурови и рохки яйца.

– Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете.

– Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвяне на ястия, които не подлежат на термична обработка.

 

7. След обработка на сурово птиче месо и яйца, които може да са замърсени с вируса на птичия грип ръцете, използваните съдове и повърхности да се измиват веднага със сапун и вода.

8. Важно е самонаблюдението за поява на симптомите, типични за заболяването при човек – респираторни или инфекция на очите (повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит), в рамките на 10 дни след евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни птици, или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).

9. При възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане, или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна. Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите и за възможността да се касае за заразяване с птичи грип във връзка с контакт с болни птици или с пребиваване в заразена зона преди началото на заболяването, за местата, които са посещавани, за директен контакт с птици или с болни и съмнително болни от птичи грип лица.

10. Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаване на диагнозата.

11. За предпазване на близките контактни лица болните трябва да спазват добра хигиена. По възможност да използват марлена маска, да използват еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ:

1. Птичият грипен вирус причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но може да се разпространи и сред домашните птици, напр. кокошки, патици и др.

2. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си и те интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици.

3. В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали директен контакт с болни птици.

4. Източник на зараза за човека са птиците – домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи – патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на инфекция дори и когато са напълно здрави.

5. Инфекцията с вируса на птичи грип при хора може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.

6. Хората се заразяват при:

· директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти, напр. свързани с грижи за домашни птици;

· при контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;

· при контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.

7. Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус, върху лигавиците или при вдишване на вируса. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично.

8. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната.