Разказа на Криси Гълева за скаутския лагер в местността Бяла река

Здравейте, приятели! Измина се още един лагер с много емоции и приключения! Всичко започна с литургия, която бе отслужена от отец Димитър. След нея всички скаути се разпределихме в няколко коли и се отправихме към град Калофер. Щом пристигнахме се събрахме на първия ни караул. Там шефовете ни приветстваха с ,, Добре Дошли‘‘ и ни казаха темата на лагера. Тя беше за прабългарите . По-късно се отправихме на поход към мястото, където щяхме да лагеруваме. Щом пристигнахме имаше игра. След това всички скаути заедно и задружно направихме жива верига, с която пренесохме бързо и лесно собствения си багаж. Дори времето и дъжда не ни попречиха. Когато отпочинахме, всеки патрул получи палатки, които тръгнахме да опъваме. Имахме време да се настаним и да се постоплим. Една група скаути помогна за построяването на олтар. По-късно имаше литургия и вечеря. Вечерта имаше бдение подготвено от шефовете. След няколко песни се отправихме към палатките за сън.
На сутринта след като закусихме, бяхме извикани на караул. Там шефовете ни съобщиха темата на деня и направихме бърза разгрявка. По-късно започна една от най-трудните задачи- построяването на собствен лагер за всеки патрул. Настъпи време за обяд. Шефовете извикаха отговорниците на патрулите и им раздадоха храна, която всеки патрул трябваше да си сготви. След известно време имаше литургия, вечеря и бдение, подготвено от първи и втори патрул.
На следващата сутрин след закуска отново имаше караул. Този път беше построена скулптура за знамената. Имахме церемония по тяхното вдигане. Беше ни казана и темата на деня, която бе последвана от разгрявка. Към 10.00 часа имахме литургия. Когато приключи всеки патрул получи материали за направата на патрулно знаме. След това всеки патрул си направи обяда. Следобед шефовете организираха игра в три етапа с гъби за миене на съдове. На всеки патрул бяха дадени две кофи- едната пълна с вода, а другата празна и една гъба. В първия етап на играта целта беше да се пренесе колкото се може повече вода в празната кофа с помощта на гъбата. Вторият етап от играта беше патрула де седне един зад друг и чрез подаване на мократа гъба над главите ни отново да се събере колкото се може повече вода. И третия етап беше да си подаваме водни балони като внимаваме да не ги спукаме. За вечеря всеки патрул имаше за задача освен да сготви за себе си да приготви вечеря и за шефовете. По- късно трети и четвърти патрул организираха бдение и след много песни и забава отидохме да спим.
На сутринта след закуската отидохме на караул. Патрула, който беше отговорен за знамената ги вдигна и ни бе казана темата на деня. Шефовете ни съобщиха, че ще има поход до един манастир. Щом свърши литургията тръгнахме нагоре по планината. Когато пристигнахме ние обядвахме и имахме беседа от шеф Ставри. По-късно влезнахме в манастира. Там една жена ни обясни за историята на мястото. Постояхме малко и се отправихме надолу към лагера. Когато пристигнахме реката ни очакваше да влезнем да се изкъпем. След това вечеряхме и се насладихме на бдението, което бе приготвено от пети и шести патрул.
На другия ден отново имахме караул. Състоя се церемонията по вдигане на знамената и ни бе казана темата на деня. Шефовете съобщиха че шефския съвет иска да предложи на няколко човека да дадат клетва. Те ни казаха, че ще има изпитание, което трябва да се премине. След това ни съобщиха, че през целия ден ще има олимпиада, която ще играем на два етапа. Отидохме на литургия. Когато тя свърши имаше една огромна изненада за всички скаути. Тя беше посещението на дякон Мартин. По- късно първия етап от олимпиадата започна. Тя имаше петнадесет сектора, които всеки патрул трябваше да открие и да изиграе играта за всеки сектор. Когато първия етап приключи дойде време за обяд, който трябваше всеки патрул да подготви. Следобед започна втората част от играта, която продължи до вечерята. Седми патрул беше подготвил бдение, на което всички се забавлявахме. Преди да легнем да спим шефовете казаха на тези, които ще дават клетва да си вземат спалните чували и шалтетата и да се подготвят за изпитанието. Отговорниците на патрулите изпратиха своите членове, които ще взимат клетва и им пожелаха успех.
На сутринта всички много се зарадваха на идването им в лагера. Те започнаха да обясняват за изпитанието си. По-късно бяхме извикани на караул. Там се вдигнаха знамената, прочете не темата на деня и шефовете приветстваха скаутите, които се завърнаха от изпитанието за клетва. Направихме репетиция за церемонията по подаване на клетва. Имаше и раздаване на заслужени нашивки. Дойде време за литургия. Там избраните скаутите се заклеха да останат верни на своя Бог, църквата, страната и Европа. След литургията имаше обяд. След обяд имаше проверка на лагерите. Там шефовете видяха всеки патрул какво е построил. След това всеки патрул упражни възлите, които знае. За вечеря всеки имаше за задача да сготви на себе си на шефовете. Отново се проведе състезание за най-вкусно ястие. По- късно отидохме на бдение, което всеки взе участие. Преди лягане шефовете ни предупредиха за нощна игра. През нощта чухме сигнала за сбор. Там се бяхме събрали всички патрули. Отидохме на мястото, където беше играта. Имаше пет сектора. На първия трябваше да минаваме под едни ленти, на втория да вървим по въжета, на третия да направим правилно няколко възли, на четвъртия да се движим с ченгел по препятствия със сезал и петото да разпънем и да приберем палатка.
На последното утро отидохме на караул и имахме церемония по свалянето на знамената. Шефовете ни казаха да започнем с събирането на багажите си и с разрушаването на лагера. Щом всичко беше готово отново направихме обща жива верига, с която пренесохме багажа до бусовете. Върнахме се на мястото, където беше лагерът за последен караул. Там шефовете казаха победителите от момчетата- първи патрул и от момичетата втори патрул. Всички се сбогувахме като си пожелахме до нови срещи.