С духова музика откриха „Малката Шипка“ в Шишманци

Паметник на загиналите и участниците във войните жители на с.Шишманци бе открит ден преди официалните тържества по случай Националния празник на България.

С хляб и сол и с духова музика започна тържествената церемония пред новия мономент. Отец Петър от църквата „Свето успение Богородично “ в Белозем отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. Свещеника заяви, че Българската Православна Църква никога не е забравяла своите чеда и откакто съществува в своите служби винаги поминува загиналите войни загинали за свободата и вярата на нашето Отечество.

За да уважат паметта и подвига на героите сред събралите се жители на Шишманци и родственици на загиналите бяха кметът на община Раковски Павел Гуджеров, председателят на Обс -Раковски Георги Лесов, Любомир Стрехин от съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Раковски, зам.кметовете на общината Йовко Романов и Божидар Стрехин. Стрехин бе и част от духовият оркестър, с чиято тържествената музика премина цялото събитие.

„Събрали сме се , за да се вслушаме в гласа на паметта си и защото не сме забравили , че голямото утре започва от далечното и незабравено вчера. Паметника ще пази от забравата техните имена и стореното от тях и ще го предава и на поколенията след нас. Зад всяко от изписаните на плочата имена стои човешка съдба , семейство и живот изпълнен с труд и лишения. Този паметник е израз едновременно на нашата признателност и част от самоуважениението ни.“ – с патос се обърна към събралите се

Кметът на Шишманци Костадин Иванов сподели, че селото е малко, но броят на участниците във войните на загиналите-внушителен. Затова, когато станал кмет идеята му да издигне паметник в тяхна чест е узряла в решение. „Винаги съм смятал,че всяко село трябва да пази паметта за предците си, особено за тези,които са понесли страдания или загубили живота си за Родината.Това е най-малкото,което им дължим.“- добави кмета Иванов. 

Шишманци е малко село, но през войните от 1912 до 1918 година е дало 28 свидни жертви, сред които има загинали при Дойран, на Каймакчалан, при Кочанско и Черничени, уточнява кметът. В първата фаза на Отечествената война са участвали 70 души от Шишманци. Има участници и от периода преди това , като част от Македоно-Одринското опълчение, дори и при Освобождението на България. Паметник представлява пресечена пирамида с еднометров кръст отгоре и наподобява този от връх Шипка. Паметникът на  героите от войните е построен с дарение на на жители от селото , няколко фирми и с финансовата подкрепа на община Раковски.

„Важно е да помним. Да помним , че малко са застанали срещу много. Важно е да помним , че България има своите герои. Шишманци има своите герои. Важно е да помним ,че да живеем днес свободни, някой е дал живота си . Дървото на свободата , за да расте силно, трябва да се полива с кръвта на героите. Поклон пред тези, които дадоха живота си , за да живеем днес в една свободна България.“-разтърси с думите си събралото се множество кмета Павел Гуджеров.

Празникът продължи в зрителната зала на читалището с литературно- музикална програма , в която се включиха деца от всички възрасти. Духовият оркестър допълни патриотичната атмосфера в залата , а кмета на Шишманци Костадин Иванов облече народна носия и заедно новосъздадения самодеен състав „Никола Ганчев“ зарадваха публиката в салона с фолклорните си ритми.