Съвети към родителите за предпазване на децата от употреба на забранени вещества

Как да  предпазим детето от наркотиците?

По-долу ще прочете полезна информация ,която взехме от интернет страницата “ Живот и надежда – НЕ на дрогата“.
Какво трябва да знаят родителите, за да предотвратят възникването на проблема с наркотиците?

Много родители се притесняват дали децата им не взимат наркотици ,и ако е така – как да разберат и по какъв начин да се справят с този сериозен проблем. За съжаление трябва да приемем факта, че живеем в наркозависимо общество. И не става въпрос само за все по-масовата употреба на дрога, а за т. нар. „законни наркотици” (алкохол, цигари, медикаменти), които всъщност са най-разпространени и вредни. Според статистиката много повече млади хора в световен мащаб умират вследствие на злоупотреба с алкохол и случаи на насилие, отколкото от прекаляване с дрога.

Като представители на друго поколение, вие вероятно не можете да проумеете защо на децата ви изобщо би им хрумнало да пробват наркотици. Припомнете си обаче своята младост и ще се сетите, че експериментирането с нови неща и прекрачването на общоприетите граници е част от процеса на порастване. Затова съвсем не е изненадващо, че голяма част от тийнейджърите посягат както към законната, така и към незаконната дрога. Това, че са пробвали обаче, не ги превръща в наркомани – все пак тези, които се пристрастяват, са малка част от всички опитали.

Разпространено схващане е, че само децата с проблеми употребяват наркотици. Оказва се обаче, че много нисък процент от младежите, сблъскали се с трудности в крехка възраст, се обръщат към дрогата. Според изследвания повечето от тях предпочитат да се напият, за да забравят за момент проблемите в живота си.

Защо тийнейджърите употребяват наркотици?

Знаейки причините, поради които учениците посягат към дрогата, за вас като родители ще бъде по-лесно да осъзнаете с какво напрежение се сблъскват младите хора в днешно време. Някои от най-често посочваните обяснения са:

Съвсем тривиални, като „За да се позабавлявам” или „За да пробвам нещо различно”
Достъпност – колкото и странно да ви се стори, съвсем не е трудно да си купите наркотици. Обикновено става чрез приятели, съученици или по-големи познати.
Любопитство и експериментиране – „Исках да разбера какво е да се надрусаш.”
За да бъдеш приет в компанията – „Повечето от приятелите ми го правят.”
Бунтарство – защото знаят, че вие сте против и никога не бихте одобрили постъпката им
Депресия – „Исках да се почувствам по-добре.”
Ниско самочувствие и себенеувереност – „Исках да се харесвам повече, да се чувствам по-добре в кожата си.”
Релаксация или справяне със стрес, скука или болка – „Поне за малко забравих за всичките си проблеми”
Заради усещането – „Хареса ми самото чувство”
Натякването от ваша страна за опасността от наркотиците може да възбуди любопитството на детето ви.
Обикновено младите хора разчитат да разберат от приятелите какво да очакват от определено психотропно вещество. За съжаление информацията, която получават, не винаги е вярна.

Как да предотвратите употребата на наркотици?

Да бъдеш добър родител е важен фактор за развитието и здравето на децата във всяка тяхна възраст, но за съжаление не гарантира, че няма да пробват наркотици. В тийнейджърските си години те сами взимат решение за това дали да опитат или не, както и за много други важни неща.

Ако разберете, че вашите син или дъщеря са пробвали или употребяват наркотици, знайте, че обвиненията и упреците няма да помогнат. Най-важното нещо, което можете да направите, е да ги подготвите да взимат разумни решения, като мислят за здравето и бъдещето си.

Това може да включва:

Да имате предвид, че вашият начин на живот и моделът ви на поведение имат огромно влияние върху децата. Когато става въпрос за вредните субстанции, позицията „Прави каквото ти казвам, а не каквото аз правя” няма да има ефект. Помислете за вашата употреба на цигари, алкохол и медикаменти.
Прекарвайте достатъчно време с децата си още преди да навлязат в тийнейджърската възраст. Бъдете част от личния им живот – важно е да познавате приятелите и учителите им, да знаете какви са интересите и хобитата им. Бъдете истински заинтересовани, а не демонстрирайте фалшива съпричастност.

Източник: https://www.facebook.com/pg/%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%9D%D0%95-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0-367497243344770/about/?ref=page_internal