Седмица до Шестата Национална среща на земеделските производители в България

Министър Румен Порожанов ще представи своята визия за земеделската политика у нас и приоритетите на българското европредседателство

Остава една седмица до най-мащабното агросъбитие у нас – Шестата Национална среща на земеделските производители в България. Местата за участие в конференцията вече са ограничени заради огромния интерес към събитието. До момента своето присъствена форума са заявили над 500 земеделски производители, които ще имат възможността да наблюдават дискусии и презентации по най-актуалните проблеми в българското и европейско земеделие.

Водени от мотото „Обединени за нашето бъдеще“, организаторите на Шестата Национална среща ще съберат отново на едно място ръководството на МЗХГ, ДФЗ и парламентарната Комисия по земеделие, ръководители от европейските институции, колеги от неправителствените организации, търговски партньори и представители на агробизнеса и академичните среди.

Конференцията ще се състои в Хотел „Адмирал“, Златни пясъци, в периода 14-15 февруари 2018 г.Официалното начало на проявата ще бъде дадено от министър Румен Порожанов на 14-ти февруари от 14:00 часа.

Както всяка година, организаторите от АЗПБ са подготвили интересна и богата програма, която вече предлага и две допълнителни нови теми: „Визия и политика на МЗХГ за поливното земеделие“ и „Представяне на проект на Закон за превенция и борба с природни бедствия“.

Какво ще е бъдещето на ОСП и земеделските субсидии?

Специално за форума, който поставя специален акцент върху дискусията за Общата селскостопанска политика след 2020 година, ще пристигнат Чеслав

Адам Шекерски, председател на Комисията по земеделие към Европейския парламент и Михаил Думитру – заместник-директор на Генерална дирекция АГРИ към ЕК. В дебата ще се включат министър Румен Порожанов, Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие, Живко Живков, изпълнителен директор на ДФЗ и председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

„Шестата национална среща идва в един важен за България период, а именно когато страната ни председателства Европейския съвет. „На нашия форум очакваме да бъдат изпратени послания не само към българските земеделски производители, но и към европейските фермери. Именно по време на българското председателство ще се отвори дебатът за Общата селскостопанска политика след 2020 г.“, заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

„Очакваме и голям интерес и активен дебат по много актуални теми като стратегията на МЗХГ за поземлените отношения, наредбите за изкуствено създадените условия, новата Наредба за изплащане на субсидиите и санкциите и новата система за кандидатстване ИСУН“, каза още Върбанов.

Други основни акценти в първия панел на агроконференцията ще са таваните на плащане, изравняването на субсидиите между стари и нови страни членки на ЕС, разширяване обхвата на обвързаната подкрепа, новата „зелена архитектура“ и промяна в определението за активен фермер.

ОФИЦИАЛНИ ГОСТИ:

Чеслав Адам Шекерски, Председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП
Михаил Думитру, Заместник директор, Генерална дирекция АГРИ към ЕК
Владимир Уручев, Евродепутат и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП
Люпчо Николовски, Министър на земеделието, горите и водното стопанство на Република Македония
Десислава Танева, Председател на Комисия по земеделие и храни към НС
Живко Живков, Изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“- РА