Стартира проектът за безплатен интернет в Раковски с пари от Брюксел

Раковски е сред пловдивските общини, които ще получат ваучери за безплатен интернет. Финансирането е в размер 15 000 евро, информират от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Градът е сред 8-те пловдивски общини, одобрени по инициативата WiFi4EU. Плановете са безплатен интернет да има в централната част на общинския град.

Кметът Павел Гуджеров прогнозира, че от безплатният високоскоростен интернет в центъра на града ще могат да се възползват най-вече учениците, майките с деца , дори възрастните хора.

Все още голям процент от хората не ползват интернет и този проект ще помогне на дигиталното възпитание с още една крачка напред“- добави Гуджеров.

Финансиране за изграждането на високоскоростна мрежа ще получат и градовете Пловдив,  Перущица, Асеновград, Хисаря, Марица, Стамболийски и Садово.

Със средствата те трябва да осигурят безплатна мрежа на обществени места. До края на годината администрациите ще подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Двеста и петнадесет български общини са кандидатствали за финансиране в рамките на обявения през месец ноември конкурс. Класиралите се на първите места са подали документите си в първите 10 секунди от отварянето на онлайн конкурса. При класирането важал принципът „първи по време – първи по право“.