Тържествена Литургия по случай 100 годишнината от Явяванията на Дева Мария във Фатима

Тази събота (13 май) в катедрала „Св. Лудвик“, гр. Пловдив монс. Георги  Йовчев ще отслужи тържествена Литургия по случай 100 годишнината от Явяванията на Дева Мария  във Фатима.

 В Литургията ще вземат участие много свещеници и верни от всички енории на нашата епархия. По този повод енория“Св. Михаил Архангел“,и енория „Пресвето Сърце Исусово“ гр. Раковски, организират автобуси.
Мястото за събиране на хората от кв. Секирово е в двора на храма „Св. Михаил Архангел“.
Отпътуване за Пловдив – събота от 08:30ч.
Сборния  пункт за кв. Ген.Николаево е пред Църквата в 9.00 ч.

ПОСЛАНИЯТА

Тези, които отиват на поклонение в Лурд, отиват, за да се потопят в атмосферата на свръхестественото място. Пещерата, където Дева Мария се явява на света Бернадета през 1858 г., и къпалните, в които болните продължават да се потапят в чудотворната вода, са благословени ивици земя в едно общество, в което свещеното е обезличено.

Тези, които отиват във Фатима обаче, не го правят, за да се освежат духовно от това място,  а заради едно небесно послание – т.нар. тайна, която Дева Мария е доверила на трити овчарчета преди 100 години. Лурд изцелява по-особено телата, а Фатима предлага духовно ръководство за заблудени души. На 13 май 1917 г. в Кова да Ирия – едно диво място, само с камънак и маслинови дървета, близо до село Фатима в Португалия, на три деца, които пасат овце – Франсишку и Жасинта Марто и братовчедка им Лусия душ Сантуш, се явила според думите им „една дама, облечена цялата в бяло, по-сияйна от слънцето, от която се разстила светлина   по-ясна и силна от кристална чаша, пълна с чиста вода, пресечена от слънчевите лъчи на горещо слънце“.

Тази дама се разкрива като Божията майка, натоварена да занесе послание на хората; тя определя на трите овчарчета среща на 13-о число на следващия месец и така до 13 октомври. Последното явяване завършва с грандиозно чудо – т.нар. танц на слънцето, видяно до 40 километра далеч от мястото от десетки хиляди свидетели.

Тайната, разкрита от Дева Мария във Фатима, се състои от три части, които съставляват една последователна цялост. Първата е ужасяващото видение на ада, където падат душите на грешниците; това наказание се противопоставя на милосърдието на Непорочното сърце на Мария, върховно средство за защита, предлагано от Бог на човечеството за спасението на душите.

Втората част се отнася за една драматична историческа дилема: мир – плод на обръщането на света и изпълнението на исканията на Дева Мария, или ужасно наказание, което очаква човечеството, ако то е упорито в пътищата на греха. Русия би била инструментът на това наказание. Третата част, оповестена от Светия престол през юни 2000 г., говори за трагедия в живота на Църквата, като предлага видението за един папа и епископи, монаси, монахини и миряни, застреляни от гонителите. Отворените дискусии през последните години относно тази Трета тайна рискуват да засенчат пророческата сила на централната част на посланието, обобщени в две категорични фрази: „Русия ще разпространи своите грешки по целия свят“ и „Накрая моето Непорочно сърце ще възтържествува“.

На 13 юли 1917 г., когато Дева Мария отправя към децата на Фатима тези думи, болшевиките все още не са взели властта в Русия. Това ще се случи няколко месеца по-късно с Октомврийската революция, която бележи началото на световното разпространение на една политическа философия, която има за цел да подкопае основите на естествения и християнски ред. „За първи път в историята – казва папа Пий XI в своята енциклика Divini Redemptoris от 19 март 1937 г. – ние сме свидетели на една битка, съзнателно желана и внимателно подготвена от човека срещу всичко, което е божествено.“

През XX в. тази битка обхваща всички територии, където се е установявал подобен режим. След разпадането на Съветски съюз тези грешки като да са се  освободили от обвивката, която ги съдържа, и се разпространяват като идеологическа зараза в западния свят под формата на културен и морален релативизъм. Той сякаш прониква и в самата Католическа църква.

Посланието от Фатима е противоотрова на проникването на тези грешки. Шестима папи са признали и почитали явленията в Кова да Ирия. Папа Павел VI, Йоан-Павел II и Бенедикт XVI са посетили светилището като папи, докато Йоан XXIII и Йоан-Павел I са ходили там още като кардинали. Папа Пий XII пък е изпратил свой специален представител, кардинал Алойзи Мазела.

Който никога не е бил във Фатима, нека не губи възможността да отиде там на стогодишнината от това събитие. Който вече е бил един или повече пъти, да направи както направих аз – да се върне там. Вие няма да намерите поне до Великден голям брой поклонници. Не обръщайте внимание на новото светилище, което изглежда грозничко. Ограничете своето посещение до параклиса на виденията при старото светилище, където са останките на блажените Жасинта и Франсишку. Отидете и на хълма Кабесо, където през 1916 г. Ангелът на Португалия предвари виденията на трите овчарчета. Фатима разкрива на своите поклонници обхвата на трагедията на нашето време, но същевременно отваря сърцата към непобедима надежда в бъдещето на Църквата и на цялото общество.

Роберто де Матеи

Вестник „Истина”, април 2017г.