Тридневен купон с музика и бира разтресе Раковски

С рок концерт от кампанията „Изпей „Обичам те!“ на български“ завърши Бирения фест в Раковски.

Събитието бе част от тридневния бирен фест на градския стадион в Раковски, открит в петък вечер.

Биреният купон започна с концерт на оркестър „Канарите“. Вихрено хоро се изви край масите с празнуващи. Кмета на общината Павел Гуджеров, под чийто патронаж се провежда феста бе в компанията на общински съветници и кметовете на селата от община Раковски.

Втората вечер бе поп-фолк  фиестата с песните на фолк дивата Цветелина Грахич, Орхан Мурад и DJ Teddy Georgo.

Последната вечер на сцената, издигната на стадиона, триумфираха доайените от рок група „Хоризонт” и децата от музикална школа „Campa Records“ гр. Раковски.

Да се пее на български е кауза на рок музикантите.

От 2016 година кауза на група „Хоризонт“ е да поощрява българските текстове на българските песни. Фронтменът групата Валери Славчев сподели пред Радио Пловдив, че цел са младите хора, възпитаването на техния вкус, цел са и изпълнителите, които трябва де се поощряват да пеят на родния си език, цел е и популяризирането на българските групи.

Мит е, че нашият език не е „подходящ“ за поп или рок музика, казва изпълнителят. Мит е и амбицията да завладееш чуждата сцена, като пееш на английски език. Според него колкото по-автентичен е един изпълнител, толкова по-забележим е и за чуждата публика.

Валери Славчев допълни, че българската музика трябва да звучи повече в ефира и през есента кампанията се надява предложението за квоти от родна музика по радиото да влезе за разглеждане в Народното събрание.